От Кен до Барби: Родриго, който стана...

Родриго, сега известна като Джесика Алвес, е претърпяла...

Ето кои грабнаха статуетките на...

За поредна година на Световния ден на театъра – 27 март,...

Илиана Беновска: Проектът АБВ е борба за енергетиката в България

отпечатай новината

25.11.2010 16:36 | Видян 10343 пъти | Гласували 1

Илиана Беновска: Проектът АБВ е борба за енергетиката в България

Що е то ЕКИПА?

Гражданско движение за обединение на знания, умения, ценностна система. ЕКИПА е ЗА, а не против. 20-годишният преход в България не разви, а даже потиска гражданското общество. Всички, управлявали България след 89-та година, се ръководеха от принципа – властта има право. ЕКИПА работи за правата на обикновения гражданин – Парламентът да създава закони, съответстващи на принципите на Европейския съюз.

Органите за вътрешна сигурност и обществен ред да работят за гражданите, а не за мафиотски структури. Медиите да са независими - от властта, от политически и икономически групировки. Изборите да се провеждат честно и прозрачно. Защо, така нареченият, преход към демокрацията не върви? Нито едно правителство не изработи програма за дългосрочните ни цели като нация. България е единствената балканска държава без национален идеал.

За предсрочни избори ли се готвите?

Изборите не са само на определените по закон дати. Всеки ден гласуваме, като изразяваме позиция. С Радио К2 аз гласувам за своя живот. Защитавам се от онези, които непрекъснато се опитват да изтрият от главата ми всичко. Давам вота си да не ни управляват политици, които, като платени актьори, се съдират от бой на сцената, а след представлението измиват грима от лицата си и отиват, прегърнати, да пийнат по чашка в някоя кръчма.

Няма да участвам във война за преразпределяне на благата. Но и няма да повярвам, че трябва да се предадем в плен на беззаконието и корупцията, на сляпото примирение. Че властта може да си прави с нас, каквото е удобно за нея и за нейните придворни. Живеем в демократично общество. Нищо, че тази демокрация е като жилава върбова пръчка, която се извива и усуква и не застава в правилната посока. Никой вече не може да ни забрани да кажем свободно какво мислим.

Какво е политическото бъдеще на вашия член Алексей Петров?

Бъдещето на всеки човек се определя от миналото и от настоящето му. Алексей Петров заяви позиция, че ще участва в президентските избори, ако в тях се пусне и Бойко Борисов. Премиерът отговори, че отбори от Бистрица са му слаба ракия. Аз съм катерач. През Бистрица се стига до Черни връх. Има ли субект в политиката, който първо – има дългосрочна визия за България, и второ – не само да му се иска капризно да упражнява власт, но и притежава капацитет да управлява?

Фукаме се, че нито едно българско бойно знаме не е паднало в плен! А цялата ни нация е в плен на мръсотията. Замисляли ли сте се каква е отговорността на обществото за това, когато някой открадне, убие, стане наркоман? Много лесно, в дефицит на факти и без анализ, произнасяме присъдата си. И гнусливо, и високомерно извръщаме лице.

В същото време безотговорно даваме прошка на мракобесници, доносничили на Държавна сигурност, избираме ги за властимащи, кланяме им се като медийни магнати, славим ги като големи индустриалци! Хората трябва да се събудят от съня си, който сънуват вече 20 години! Аз се питам, дали утре няма да започнат да се стрелят и пред НС?! А, после - ще измият с маркуч кръвта от жълтите павета и ще се правят, че нищо не се е случило!

Вие самата политик ли ще ставате или ще бъдете човекът в сянка зад проекта?

Аз съм слънцелюбив човек. Пред сенчестите подмоли предпочитам жегата на откритата дискусия. Аз съм вълк-единак, не знам дали мога да бъда в партия. Не е важно дали ще стана политик. По-важното е в България най-сетне на прозвучи истината за прехода. Да се изрекат верните отговори на важните за обществото въпроси. Какво точно се извърши на 10.11.1989 г.?

Откъде се взеха новите политически лица и формации? Кой кой е в политиката? Защо се извърши първо реституцията, а не приватизацията? Защо не приехме закон за лустрацията? Знам, че всеки си казва - Абе, кой ми обръща внимание... Така е и не е така. Трябва да настояваме. Докато не се научим да даваме подкрепа на важни за обществото каузи, сами да се борим за тях, все ще сме зависими от онези, както ги наричаме.

Какво е отношението Ви към проекта АБВ на президента?

Определени геополитически енергии са на двата полюса. Едните искат да смачкат АБВ преди да се е родило. Вторите работят за него. Анализирайте случващото се с Румен Петков. Привидно изглежда, че ГЕРБ и БСП си мерят мускулите на гърба на ексвътрешния министър. Нека внимателно да подчертаем, че Петков се идентифицира като лице на АБВ. Скоро обаче ще се разбере недвусмислено, че съществуването или смачкването на проекта Първанов е борба за енергетиката в България.

Ако АБВ стане определящ фактор в политиката, трудно ще се осъществят американските и европейските енергийни планове – Южен поток не започва от миналата неделя. Прочетете внимателно публикуваната от Първанов стенограма от разговора му с Путин през 2008 година. Разговарях с немския разследващ журналист Юрген Рот. Попитах го защо нарича Георги Първанов нов демон.

Той отговори: „Първанов представлява старата система на номенклатура на разузнавателните служби и техните отношения с криминални структури, мафотски престъпни структури. Може би съм пропуснал Първанов като президент да се е борил срещу това минало и тези структури. Но нищо такова не виждам. За това той за мен е един от старите или един от новите демони”.

Разбрахме се Радио К2 да му помогне да се срещне с президента. Оказа се, че Рот не е разговарял с Първанов и преценката му е базирана на чуто от други. Президентът има право, както всеки, да се опита да консолидира гражданска енергия и възможности. Оценката идва след време. Да видим посоката, целите и лицата. Ами ако Първанов вземе и се покае за миналото си на сътрудник на ДС? Има право на прошка. Ще му я дадете ли? Как ще реагира обществото?

Ами ако предложи добра икономическа алтернатива за България? Нито политиците, нито избирателите не трябва да се страхуваме – процесите на демократизация у нас, отварянето ни към света са необратими. Важното е сега по най-добрия начин за България да осребрим стратегическото си положение.

 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !