Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

ДЕРВИШИТЕ - МИСТИЦИТЕ НА ИЗТОКА

отпечатай новината

10.12.2010 14:20 | Видян 2903 пъти | Гласували 1

ДЕРВИШИТЕ - МИСТИЦИТЕ  НА  ИЗТОКА

В края на седмицата екип на ТВ Арт и Додофилм заминава за Турция, където започват снимките на четвъртия филм от документалната поредица на режисьора Стилиян Иванов “Репортажи за вярата”. Първият филм е създаден през 1996 г. - “Вангя”, пет години по-късно /2001/ следва “Преподобна Стойна”, а още пет години по-късно /2006/ “Феноменът Вера”.

Без да бъде нарочно, а съвсем от само себе си се случва странният факт, че всяка серия от поредицата се осъществява през 5 години. Сега погледът на Стилиян е насочен към мистичния свят на дервишите. Филмът ще има премиера през 2011 г. - пет години след предходния филм от документалната сага.

Всяка година на 17 декември последователите на Мевляна от цял свят, наречени “дервиши”, се събират в град Коня, Турция, за да празнуват смъртта на своя Учител. Учителят се казва Руми. Роден в Персия, но живял и творил в Коня. Освен философски съчинения, Руми ни е оставил стотици прекрасни стихове. В творчеството си той съчетава източния мистицизъм с исляма. Именно негово е желанието да се “празнува” смъртта, защото това е сватбата на всеки човек с Вечността.

Екипът на ТВ Арт и Додофилм е първият български и един от малкото световни филмови екипи, допуснати до меката на дервишите – Коня, по време на “големият празник”. Документалната лента ще разкаже не само за духовните послания на Мевляна, но и ще пресъздаде с игрални и анимационни сцени най-известните притчи на суфизма и поезията на Руми.

“Пропускът” за вълшебния свят на дервишите е издаден от Турското министерство на културата и туризма, като лично д-р Фадиме Гюлай Аслан, съветник по културата в посолството на Турция у нас, е уговорила кмета на Коня да приеме като свои гости българския екип.

Вратите към съкровищницата на съседна Анатолия се отварят не за първи път за камерата на оператора Мирослав Евдосиев и продуцента Деян Неделчев. В последните две години те заедно с режисьора Стилиян Иванов създадоха три документални филма за величието на древния малоазийски свят, част от поредицата “Пътят на човешката цивилизация”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !