Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Ирански акцент в програмата на фестивала „Цветята на Корана”

отпечатай новината

17.01.2011 17:40 | Видян 4184 пъти

Ирански акцент в програмата на фестивала „Цветята на Корана”

Третото издание на фестивала „Цветята на Корана” ще бъде открито на 20 януари в Дома на киното с иранския филм „Светлина в мъглата”, отличен с Голямата награда „Златна Афродита” на фестивала „Любовта е лудост”.
Иранско кино в най-чистия му вид – семпла история, пестелив диалог и живописни пейзажи, пред които оставаш без думи. Филм-картина, чийто кадри може да съзерцаваш дълго и да се потопиш изцяло в един отдавна забравен свят, където течащата вода е от близкия поток, топлината е от искрящите в печката въглени, а светлината идва от опушени маслени лампи. Режисьорът Панахбаркода Резаи споделя, че двамата с оператора Али Мохамад Касеми се готвят две години преди да пристъпят към снимки, разглеждат заедно картини на ирански художници, по които след това конструират кадрите в „Светлина в мъглата”.

Най-награждавания ирански филм за 2009-та „Историята на Ели” също е включен в програмата на „Цветята на Корана”. Историята за красивата Ели, която внезапно изчезва, след като отива на почивка с приятели, спечели „Сребърна мечка” от „Берлинале”, наградата за най-добър филм от фестивала в Трайбека, наградата на публиката и наградата за най-добър режисьор от фестивала „Фаджр” и още десетки отличия. Изпълнителката на главната роля Голшифте Фарахани е най-успешната иранска актриса, която все по-често се снима и в международни продукции като „Мрежа от лъжи” на Ридли Скот и “There Be Dragons”на Ролан Жофе. В тазгодишната програма на фестивала зрителите ще могат да видят три филма с нейно участие – „Историята на Ели”, „Полумесец” и „Ширин”.

Заснет сред спиращи дъха пейзажи и озвучен с идващия сякаш от отвъдното глас на Азам Али, филмът на Бахман Гобади „Полумесец” представя историята на възрастния музикант Маму - кюрд, който живее в Иран. Седем месеца старецът подготвя своята последна изява в Кюрдистан, където не се е завръщал от дълги години.  За събитието събира всичките си 10 сина, които да го придружат по време на вълнуващото пътешествие. По пътя спират в забравено иранско селце, откъдето трябва да вземат Хешу, която преди години е омаяла Маму със своя глас. И тогава започват проблемите, защото жените в Иран нямат право да пеят на публични изяви, а още повече в компанията на цели 11 мъже. Филмът спечели голямата награда „Златна раковина”на фестивала в Сан Себастиан, както и наградата на ФИПРЕССИ от същия форум, наградата за сценарий от фестивала в Трайбека и наградата на публиката на фестивала в Истанбул.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !