30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

“Ателие за великденски яйца” в градината на Гранд Хотел София

отпечатай новината

22.04.2008 09:59 | Видян 17074 пъти

“Ателие за великденски яйца” в градината на Гранд Хотел София

На 23 април 2008 г., сряда, от 11,30 ч. в градината на Гранд Хотел София ще се проведе ателие за великденски яйца.

В него ще се включат ученици от художествените паралелки на ІІ-ро СОУ „Емилиян Станев“ и децата, участващи в телевизионната игра „Това го знае всяко хлапе”. Те ще украсяват великденски яйца според българските традиции. 

С традиционните техники за боядисване на яйца характерни за различните региони в България ще запознае децата Иглика Мишкова - етнолог от Националния Етнографски музей. Така например в региона на Ихтиман и Самоков яйцата не се боядисват, а се оставят бели и се изпъстрят с различни цветни фигури, които включват точки, извивки и др. За региона на Велинград са типични изцяло червените яйца, украсени с бели орнаменти. Разпространено е рисуването с восък, украсяването с пайети или вълнени конци. Всички тези техники ще бъдат демонстрирани във великденското ателие.

С традиционна българска украса ще се сдобие и едно гигантско яйце в градината на хотела. То е част от великденската арт инсталация „Боядисай яйцето” на Human Thinks. Как ще бъде изрисувано зависи от децата.

Една от изненадите на събитието е подготвена от главния сладкар на сладкарницата на хотела Гранд Кафе -  Евгени Филчев, който ще покаже технология за декорация на яйца, изработени от захар. Той ще демонстрира и традиционни български обредни хлябове, които се различават от познатия днес козунак. Според българските традиции великденският хляб има кръгла форма и е украсен с плетеници, а в средата му се слага червено яйце. Друг вид обреден хляб за празника е „осморката” – там боядисаните великденски яйца се слагат в двата края.

От 22 април до 6 май 2008 година Гранд Хотел София, със съдействието на Националния Етнографски музей, ще покаже колекция от автентични великденски яйца и традиционни обредни хлябове, характерни за различните райони на България. Изложбата ще бъде във фоайето на хотела. Тя е част от поредицата инициативи на Гранд Хотел София, които целят да запознаят гостите от чужбина и страната с автентичните български традиции и обичаи.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !