Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Укротяването на опърничавия Григор Димитров

отпечатай новината

17.05.2011 17:40 | Видян 2831 пъти

Укротяването на опърничавия Григор Димитров

Родната тенис звезда Григор Димитров, който на 16 май навършва 20 години, продължава стремглавото си изкачване в световната ранглиста. В началото на миналата седмица Гришо регистрира пореден връх в кариерата си, превземайки кота №64 в тенис класацията. Хасковлията привлече вниманието на медии и специалисти още на съвсем невръстни години, като бързо започнаха да го определят като "Българският Федерер".


Под бремето на сравненията с гениалния швейцарец Гришо трябваше да смени като свои треньори бившият наставник на Анди Мъри – Пато Алвес, гуруто Петер Лундгрен, работил по формирането на самия Роджър Федерер и Марат Сафин, за да стигне до австралиеца Питър Макнамара - с две титли от Уимбълдън и една от Откритото първенство на Австралия на двойки като състезател, при който изглежда откри себе си.

Отношенията между Димитров и 56-годишният Манканамара всъщност не тръгват по най-добрият начин. Историята на първата им „работна“ среща е доста интересна. Австралиецът без да се церемони много заявил на кандидат-възпитаника си, че много държи на строгите отношения треньор-състезател. "Никога не съм бил фен на играта ти и няма да бъда.

Не очаквай от мен да съм треньорът-приятел,

с когото може да си позволиш по-свободно поведение. Прекрасно знам колко страхотни таланти са се провалили заради по-близките си отношения с наставниците, забравяйки кой всъщност е шефът в екипа", заявил Макнамара. Това явно оказва необходимия ефект и дава нов тласък на кариерата на Димитров.

От таланта ни отдавна чакат сериозен пробив в големия тенис. Толкова отдавна, че едва ли повечето хора имат реалната представа, че момчета навършва едва 20 години.
Поредната професионална крачка бе направена наскоро, когато за първи път в кариерата си Димитров стигна до четвъртфинал на турнир на ATP. Това стана в края на април, в Мюнхен, а за да е още по-впечатляващо, във втория кръг Григор се справи с кипърската суперзвезда Маркос Багдатис.

Димитров следва стриктно своя план и то с не лоши темпове. Достатъчно е да се отбележи, че той е най-младият тенисист и единствен тинейджър в Топ 100 в момента.
Гришо е възпитаник на парижката академия Патрик Моратоглу. Там всички изтъкват вежливостта и откритостта му. Определят го, като много умно момче, но лекомислено. Българинът е част от Академията от 14-годишен.

До тогава той се подготвя в България под ръководството на своя баща Димитър Димитров, който всъщност е и първият му треньор и най-важен човек в живота му. Бързо става ясно, че нивото на момчето е прекалено високо и няма с кого от връстниците си в страната да тренира. Най-напред се пробва в една от академиите в Барселона, където треньор му е Пато Алвес, след което стига и до академията Патрик Моратоглу.

Гришо признава, че се чувства отлично в Академията.

Той коментира, че там всички се отнасят към него повече от перфектно. "Обичам да ми казват нещата директно и честно, дори и да са неприятни за мен. В Академията действат така", разяснява Димитров. Заради отношението към него българинът и сега обича да се връща в Академията просто за да се зареди.

Хасковлията никога не се е отличавал със спокоен характер и винаги се е движил по ръба на позволеното. Работата му с Питър Макнамара обаче започва да променя и характера му, като постепенно тенисистът ни става далеч по-разсъдлив и устойчив.

Може би и точно заради това скандалът, който предизвика в края на 2010 г. във Финландия изненада мнозина. На полуфинал на турнир от сериите "Чалънджър" в Хелзинки Димитров се изправя срещу американеца Ричард Беранкис, като губи в три сета. След мача Гришо опита саморазправа със съдията, заради което бе наказан за три седмици и отнесе глоба от 10 000 долара. "Безкрайно съжалявам за случилото се. Поднасям извиненията си пред всички, които станаха свидетели на инцидента. Не искам повече да обсъждам това", заяви Григор.

И тук повечето специалисти правят препратки към Федерер. Те припомнят, че уравновесеният сега Роджър в началото на кариерата си е бил доста избухлив и често си е позволявал да дава воля на гнева си и дори да чупи ракети в земята.


Завръщането на Димитров в най-елитните турнири


стана в средата на януари тази година на Откритото първенство на Австралия. Гришо тръгна от квалификациите, където нямаше проблеми, а след това сътвори малка сензация, отстранявайки в основната схема и първата ракета на Казахстан Андрей Голубев. След това отпадна от новия възпитаник на бившия му треньор Петер Лундгрен - Станислас Вавринка. След мача обаче Димитров заяви, че е доволен от играта си, въпреки че обикновено е доста критичен към себе си.

В крайна сметка за първия си четвъртфинал на турнир от такава категория Гришо трябваше да изчака повече от две години. За това време той участва в седем турнира на ATP, като регистрира едва четири победи в тях.

Следващата цел е влизане в Топ 40 до края на 2011 г. Самият Димитров признава, че ще бъде доста сложно, но ако успее да запази по-дълго формата, в която е в момента, може да се случи.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !