Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Бойко задържа студентите в България с Татов трик

отпечатай новината

18.05.2011 14:20 | Видян 3101 пъти

Бойко задържа студентите в България с Татов трик

Задължителното разпределение след завършването на университета от времето на Тодор Живков е на път да се върне в наши дни. Това предложи лично премиерът Бойко Борисов, чиято кариера почва като бодигард именно на Тато. Впрочем, той никога не е криел, че се възхищава на управлението на Живков. „Една стотна от това, което е направил Живков за България, ако постигнем – би било огромен успех за всяко правителство“, каза през ноември той, а вчера претвори думите си в дела.

„Обучението на студентите държавна поръчка трябва да се обвърже с реализацията им в България“, заяви Бойко Борисов на форум на тема Иновации и конкурентоспособност.

„Чета в пресата, че нашите лекари се търсят в чужбина. Министър Игнатов да прецени и да предложи – дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? Ние на практика вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвяме специалисти за друга държава“, каза Борисов.

От своя страна Сергей Игнатов отбеляза, че образованието е твърде скъпа услуга и ако наши, млади хора заминават в чужбина, трябва да се замислим как да променим системата. По думите му това може да стане с промяна в закона за висшето образование, която се подготвя. Единственото притеснение на Игнатов е дали пазарът на труда може да поеме такива висшисти, които след приключването на обучението си по държавна поръчка биват задължени да работят в страната, например пет години. Премиерът Борисов каза още, че увеличението на броя на чуждестранните студенти у нас ще позволи да има повече приходи, когато те се връщат обратно и ги „продаваме”.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !