Жени Калканджиева била с големи уши и...

Жени Калканджиева и до днес минава за красавица, но...

Кейт Мос в прозрачна черна дантелена...

Кейт Мос зашемети с дълбоко дантелено боди и рокля на...

Д-р Петър Москов: ГЕРБ са най-големите си опоненти

отпечатай новината

20.05.2011 17:09 | Видян 4670 пъти | Гласували 1

Д-р Петър Москов: ГЕРБ са най-големите си опоненти

Господин Москов, чувствате ли се засегнат, че Вашите съпартийци предпочетоха Прошко Прошков за кандидат - кмет на София?

В никакъв случай не се чувствам засегнат. С Прошко водихме кампанията с идеята, че всеки би могъл да бъде по - добрият кандидат на партията. ДСБ взе своето решение и оттук нататък всички заставаме заедно зад кандидатурата на Прошков за кандидат-кмет на София. Надявам се, че това ще бъде и кандидатурата на цялата Синя коалиция след предварителните избори с господин Кисьов. Никога не сме били в конфликт.

Как ще коментирате изказванията, че ДСБ нарочно бавят датата на вътрешните избори в коалицията?

С Борис Марков сме приятели и сме водили заедно не една и две битки. Не виждам причина в момента за такова изпускане на нервите. Минаването през тези демократични и публични процедури по номиниране на нашите кандидатури е добър процес и той ще завърши добре тогава, когато хората са убедени, че правим нещо на принципна основа.

Ако започнем да даваме сигнали, че се опитваме да надделяваме в рамките на Синята коалиция, това ще се превърне в дефект. Наистина моля за разум. Ако трябва да правим избори кой да бъде кандидат за президент и за кмет на София от Синята коалиция, и ако тези избори са отворени за обществото, то ние трябва да ги направим достъпни за него. Обществото трябва да бъде информирано, да знае кои са кандидатите, да ги е чуло, да има яснота. За това се изисква технологично време, за да може цялата тази информация да стигне до максимално широки кръгове и на обществото, и на държавата, и те да могат да участват. Ако не го направим, ние фактически ще имаме неотворени, непублични за всички граждани избори, а затворени за партийния клир.

Мисля, че и господин Марков ще се съгласи, че нямаме нужда да мерим членските маси на Синята коалиция. Смисълът на тези избори е друг – да се търси публична подкрепа.

Изпускане на нерви ли е и изявлението на Мартин Димитров, че създаването на Синята коалиция е заслуга на СДС?

Това наистина е едно изнервяне, за което не мога да си дам сметка откъде дойде. Когато в едно приятелство единият от съюзниците започне да твърди, че за да има съюз, причината е той, означава, че има някакво изместване на баланса в главата на един от тях. Трябва да помислим защо в момента това се случва, но при всички положения съм убеден, че не следва драматизъм. Иначе и в ДСБ, и в СДС имаше достатъчно хора, които действаха за този съюз.

Не забравяйте, че ДСБ беше партията, благодарение на чиито усилия СДС успя да се яви на тези избори в рамките на Синята коалиция. Помните какво напрежение имаше около хората, които имаха други цели в главите си. Синята коалиция е стабилна. Мога да го кажа, защото с ръцете си съм бил част от изграждането й. Вероятно, както във всяко едно взаимоотношение, на моменти припламват искри. Но това е временно. Знам, че основите и принципите ни са стабилни.

Какви са тези подмятания тогава за 1500-те гласували на вътрешните ви избори?

Много се говори защо само 1500 души се включиха във вътрешните избори на ДСБ в София. Ако се задава въпрос това много ли е, малко ли е, то трябва да има съпоставка с нещо. Защото чувам разкази: „Е, те са само 1500 души, не са силни в София.“ Мога да приема този разговор, ако той бъде съпоставен с процедурата, при която ГЕРБ, БСП, СДС или която и да било друга партия, излъчи своята номинация.

Доколкото такава процедура при тях няма, моля това число от наистина активни политически хора да не бъде определяно като липса на подкрепа за ДСБ. Ако говорим по този начин, то за СДС това вероятно са цели 50 души, а на ГЕРБ може би ще бъде един човекът, който ще определи кой ще бъде кандидат - президентът и кандидатът за кмет. Това не означава, че ГЕРБ няма подкрепа.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !