Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Олимпийският огън гори на Еверест

отпечатай новината

08.05.2008 10:37 | Видян 2252 пъти

Олимпийският огън гори на Еверест

Олимпийският огън достигна върха на Еверест, пише агенция Ройтерс.

Досега олимпийският огън никога не е достигал Еверест. Кадрите на покоряването са направени от китайска телевизия. Последният участник в щафетата бе жена от Тибет - Серинг Вангмо, която в 9.18 часа местно време достигна обвития в мъгла връх. В този момент екипът спортисти в костюми с логото "Пекин 2008" се изправиха пред камерата с викове: "Пекин ви посреща", "Ние сме на покрива на света".

Последната участничка, която пое щафетата, извика "Един свят - една мечта".  Това е официалният девиз на Олимпиада 2008 в Пекин. Факелът, който е направен по специален начин за условията на тази височина, бе запален 40м. преди върха от един от алпинистите, който носеше съхранен в специална кутия в раницата му олимпийския пламък.

"Днешният успех не е просто успех на планинарите, а успех на целия китайски народ", сподели Ху Джиан, директор на Генералната администрация на спорта - "Всичко това беше силно мотивирано от предаността на катерачите, но те знаеха, че са подкрепени от милионното китайско население".

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !