Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Сгащиха наш Осама в Австралия

отпечатай новината

24.06.2011 11:40 | Видян 1773 пъти

Сгащиха наш Осама в Австралия

Роден последовател на убития вече Осама Бин Ладен бе сгащен в Австралия, след като намериха в компютъра му документи с техники как се убиват хора, инструкции за отвличане на самолети, кибертероризъм и схема за правене на взривни устройства.

22-годишният Ясин (по нашенски Ясен) Джуейнат, който е български гражданин, учи в Австралия за пилот на граждански самолет, но пребивавал постоянно в Обединените арабски емирства, пише австралийският сайт Ейдж. Разкритията са направени на 10 януари, когато младежът бил спрян на летището в близо 4-милионния австралийски град Мелбърн за проверка на багажа. В компютъра му са открити файлове, озаглавени като Нелегална колекция. В тях имало инструкции за измами със самоличността, техники за убиване на хора и за създаване на магнитни карти за отключване и заключване на врати. Били открити и две снимки, едната от които на въоръжен мъж, който държал отрязана глава.

Ясен Джуейнат е признал вината си по две обвинения за внос на забранени материали в Австралия. Той е получил присъда и е бил осъден на 200 часа обществено полезен труд, но я обжалвал. Адвокатът му Питър Лейндж, заявил пред съдията, че младият му клиент се е държал незряло, но не е имал зловещи мотиви. Той предупредил, че осъждането на Джуейнат ще навреди на шансовете му да си намери работа като пилот, след като се дипломира от австралийския Национален военновъздушен колеж.

Пред съда българинът се защитил, че документите в компютъра му били свалени от негов приятел, преди да пристигне да учи за пилот в Австралия през 2009 г. Той признал, че е разглеждал файловете, но не ги е изтрил, защото не смятал, че ще се превърнат в такъв голям проблем за него. Съдията преценил, че той не е имал намерение да извърши престъпление, нито да подтиква чрез файловете други към престъпна дейност. Джуейнат не е получил осъдителна присъда и е освободен срещу двегодишна гаранция от 1000 долара.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !