12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Стоян Апостолов: Нашите манекенки ги менажират като компаньонки

отпечатай новината

01.07.2011 14:08 | Видян 6002 пъти | Гласували 1

Стоян Апостолов: Нашите манекенки ги менажират като компаньонки

Стоян Апостолов бе сред най-популярните модни букери у нас във времената, когато в България още имаше някакъв бизнес. Той е сред създателите на агенция Ивет Фешън, а между 2003 и 2009 г. работи за Визаж. В момента е асистент букер в Париж и строява красавиците на популярната агенция Идол, със седалище френската столица. През август Стоян заминава за модната седмица в Ню Йорк, където ще трябва да се оправя с 10 девойки на Идол, договорени за участие в модното шоу.

Г-н Апостолов, Вие бяхте сред най-търсените букери у нас. Защо заменихте София за Париж?

Модният бизнес в България просто не вървеше. Схемите, по които агенциите в България изкарват парите си не са част от модата изобщо.

Тоест?

Тоест, търсят се момичета, които да се менажират, но не като професионални модели, а като...  като момичета, които да излизат на вечеря, да правят компания на разни господа и така нататък. За моден бизнес в България изобщо не може да се говори и това беше  една от причините аз да реша да замина. Исках да се занимавам професионално само с мода.

Как стигнахте до френската агенция Идол, препоръча ли ви някой?

Да, една приятелка, Надина, бивш модел в Идол ми помогна. Това е агенцията, в която навремето работеха Надина, Албена Ценева, Светослава Алексова.... Агенцията съществува от доста години във Франция. Сред по-известните й модели е Наталия Семанова. Напоследък много популярна е Мелъни - манекенка, която се снима и в киното, в последния си филм партнира на Моника Белучи.

Кои са клиентите на агенцията?

Имаме клиенти от цял свят , предимно от Азия, но също така от Америка и Европа. Пазарът в Париж е изключително силен, работим много за френските издания на Вог, Ел, Харпърс Базар...

Списанията за клиенти ли ги смятате?

 Да, защото списанията почти навсякъде извън България плащат на моделите хонорари   между 300 и 1000 евро на ден.  Прет-а-порте в Париж е наш клиент, модните седмици в световните столици като Ню Йорк, Лондон, Париж...

През август заминавате за модната седмица в Ню Йорк с 10 модела на агенцията. Какви са хонорарите за подобно събитие?

Всеки модел получава различен хонорар, но средната сума е между 1500 и 2500 евро на ден. Е някои момичета работят и за 300 евро, но това са много редки случаи.

Преди да заминете за Париж направихте своя агенция Next one, а преди това напуснахте Визаж. Лесно ли се освободихте от тяхната хватка?

 Не съм имал проблем, с Жени Калканджиева се разделихме като приятели. И винаги съм казвал, че във Визаж натрупах истински опит като букер.

Маргините бяха ли вече в затвора, когато вие напуснахте?

Всъщност, да.

Колко модели представя агенцията?

Около 40.

Не са ли много малко? Във Визаж бяха поне 200.

Една агенция в Париж не може да си позволи да работи с повече от 40-50 момичета, защото селекцията е много строга.

Има ли българки в Идол?

Да, има една българка, Гергана от Ивет Фешън. Но тя работи предимно в Лондон. Агенциите в Париж нямат интерес към българки. Много се търсят сръбкини, рускини , азиатки. Напоследък нахлуват канадки и датчанки. Българският типаж някак не отговаря на френския вкус. Нашите момичета работят много добре на турския и италианския пазар, но не и на френския. В Италия и Турция се снимат каталози за дрехи, за бельо, докато в Париж са по-футуристичните списания, марки като Готие, Ком де гарсон, които търсят, по-изчанчена красота, така да се каже.

Докато в Милано и Истанбул се избират по-секси момичета, близки до нашия вкус. В Париж в момента са най-актуални по-светли момичета с прозрачни кожи, докато българките са някак си по-колоритни. Единствено Таня Илиева работеше добре на ревютата в Париж доскоро. Но аз не съм се отказал да търся българка, която да впечатли французите. Мисля, че у нас има такива момичета, просто букерите не търсят техния типаж. Затова през септември месец съм поканил на работа един модел от България – Катерина Мутафчиева, тя спечели конкурса на Карин Моделс преди година.

Коя беше по-добрата агенция Ивет фешън или Визаж?

И двете...

Това звучи като нито едната, нито другата.

Добре... Няма какво да се лъжем, на българския пазар Ивет фешън е номер едно. Това е агенцията, която изкарва най-много момичета в чужбина, аз започнах работа там, контактите ми като букер съм натрупал там.

Имате ли намерение да се върнете в България?

Аз винаги ще се връщам в България за ваканциите си. Но човек като мен просто няма какво да работи тук, модният бизнес е мъртъв в момента. Много обичам България, тук са приятелите ми, семейството ми, но ако някой иска наистина да се занимава с мода, Париж е назаменим.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !