Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

БНТ казва: „Найлонът не е на мода – имаме и друг избор”

отпечатай новината

08.07.2011 17:20 | Видян 3146 пъти

БНТ казва: „Найлонът не е на мода – имаме и друг избор”

Замисляли сте се с колко найлонови торбички се прибирате в къщи? И каква е тяхната съдба след това?   В света годишно се използват между 100 милиарда и 1 трилион торбички. Всяка година в България се използват около 3,2 млрд. Те са навсякъде, летят и се закачат по дърветата , плуват в реките и загрозяват пейзажа. Една част от тях отиват на сметищата, едва около 10 % обаче се рециклират.

В утрото  на 1 юли, заредено с най-много надежда при посрещането на изгрева, в партньорство с община Бургас БНТ постави на плажа куб, в който да се слагат найлонови торбички. Ежедневно той ще се опразва и след месец ще се разбере, колко торбички са събрани там. На електронния адрес news@bnt.bg зрителите могат да споделят идеи.  А журналистите от БНТ ще отидат при тях, за да разменят найлонови торбички срещу  текстилни.

Основен проблем е всъщност нарастващата, НЕНУЖНА употреба на найлонови торбички. Днес хората са толкова свикнали с употребата им, че забравят какво причиняват. Почти всики търговци, например, ги използват с рекламна цел или за „удобство” на клиентите. А тези торбички са леки и затова много лесно изоставяни и изхвърляни. Те са  НАВСЯКЪДЕ – по дърветата, из храстите, във въздуха, по земята, в реките и моретата. Задръствайки уличните канавки, отточната вода излиза по улиците в дъждовни дни и може да причини различни зарази. Не е за пренебрегване и фактът, че найлоновите торбички се произвеждат от суров петрол, газ или въглища - всичките невъзобновяеми природни ресурси.

БНТ призовава: Нека да опитаме още този месец да се откажем от поне 10 торбички, защото "Найлонът не е на мода".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !