Лудия репортер Дани Петканов влиза в...

Раздялата с Алекс Богданска се отразява любопитно на...

Надявам се до понеделник огънят в...

Американският президент Джо Байдън каза, че се надява да...

Волен Сидеров осъди Слави Трифонов

отпечатай новината

09.08.2011 16:00 | Видян 5982 пъти

Волен Сидеров осъди Слави Трифонов

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров успя да осъди тв водещия Слави Трифонов, съобщи в. “Атака”. Софийският градски съд реши шоуменът да плати на националиста 45 хил. лв. Присъдата е Присъдата е за клевета и две обиди към Сидеров, изречени от Дългия в предаването му “Шоуто на Слави” – на 23 и 27 юни 2005 г. Трифонов дължи и лихва, която се трупа от тези две дати до окончателното изплащане. Той трябва да плати и разноските по делото – 479 лв., решиха още магистратите.

“С изказването си в предаването си от 23 юни 2005 г. ответникът (Трифонов – б.р.) е наклеветил ищеца, казвайки за него позорно обстоятелство, а именно, че Волен Сидеров е изрекъл израза “циганите на сапун”. Въпреки обясненията на ответника, че лично е чул Волен Сидеров да изрича тези думи по телевизия СКАТ, такова обстоятелство не бе установено по делото”, констатират съдиите. Съгласно Наказателния кодекс това е клевета.

Пред магистратите били представени доказателства – записи на предаванията на шоуто, и съдиите са се убедили, че Трифонов е отправил и още една обида към Сидеров, наричайки го “фашист” и “фюрер”. Дългия заявил, че това е “политическа метафора”, но магистратите не са приели оправданието му, пише vsekiden. com.

Сценаристите на шоуто се опитали да обяснят, че те, а не Трифонов, са направили и филмовия колаж с кадри от митинги на “Атака” и на националсоциалистическата партия и Хитлер. Това също е прието от съда като обида към лидера на “Атака”.

“Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия, са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията “фюрер” се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност”, е записано в решението на съда.

В своя защита тв водещият се позовал на свободата на словото, гарантирано от Конституцията. “Свободното изразяване на мнение при общото правило трябва да не се вреди другиму – да оклеветява личността и да уронва престижа и достойнството му”, е записано в мотивите на магистратите.

Снимка: бта

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !