Отиде си главният редактор на в. 24...

На 55-годишна възраст внезапно почина главният редактор...

Нагледен урок по пътна безопасност...

Урок по пътна безопасност сред учениците в Благоевград,...

ЗЛАТОТО ИДВА ОТ КОСМОСА

отпечатай новината

08.09.2011 11:00 | Видян 3299 пъти

ЗЛАТОТО ИДВА ОТ КОСМОСА

Може би хората дължат наличието на благородни метали като злато и платина на нашата планета на „бомбардировка“ на метеорити преди около 4 млрд. години, се казва в изследване на университета в Бристол.

След Големия взрив удари с големи небесни тела с размери на Луната или на Марс са довели до отделяне на топлина, при която химическите елементи са влезли в реакция помежду си и са се слели. В така получения океан от магма, разтопеното желязо се е отделило от силикатите, които днес формират около 97% от земната кора и е потънало към центъра на Земята.

Ценните метали са силно привлечени от желязото в течна форма. Тези сидерофилни елементи са последвали желязото в течната му форма към центъра на земята, отдалечавайки се от повърхността. Следователно оттогава под краката ни на дълбочина от повече от 3 000 км. се намира едно недостижимо съкровище – злато, достатъчно да се обвие планетата ни в лист, дебел 4 м.

Въпреки това концентрацията на ценни метали в земната кора остава необяснимо висока – между 10 и 1000 пъти по-висока отколкото би трябвало да бъде. Някои учени изтъкват, че привличането на сидерофилитите от желязото е намаляла заради налягането и температурите на дъното на океана от магма. Тъй като тази теория също има празнини, други учени предлагат друго обяснение – това за късното „бомбардиране“ (между 3.8 и 4 млрд. години) от други много по-малки метеорити, които са добавили 0.5 – 1.0 % допълнителни материали към нашата планета.

Те останали по-близо до повърхността, тъй като течното желязо вече било в центъра на земния глобус, което позволява да ги откриваме на достъпни за добиване места.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !