Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

СРАВНИХА БАЛЕТА „АЛБЕНА” НА ДИМИТЪР КИРОВ СЪС „СЕЛСКА ЧЕСТ” НА МАСКАНИ

отпечатай новината

06.10.2011 15:00 | Видян 3699 пъти

СРАВНИХА БАЛЕТА „АЛБЕНА” НА ДИМИТЪР КИРОВ СЪС „СЕЛСКА ЧЕСТ” НА МАСКАНИ

Публиката сравни музиката от балета „Албена” на българския композитор Димитър Киров с тази от прочутата световна опера „Селска чест” на италианския класик Пиетро Маскани по време на нейното изпълнение в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.

Рециталът беше изпълнен от оркестър “Симфониета София”, с гост диригент Христо Павлов по случай Международния ден на музиката – 1 октомври. Това бе дебют на младия диригент, досега солист – флейтист в Симфоничния оркестър на Националното радио. Публиката беше силно впечатлена и развълнувана от изпълнението на интермецото (изпълнено за първи път) из балета “Албена” на композитора Димитър Киров, известен сред музикалната общественост, предимно със своята популярна музика, издадена в осем албума с над сто пиеси. Бурните и продължителни ръкопляскания, с които бе прието това произведение, принуди диригента да вдигне на крака целия оркестър.

На почивката се чуваха реплики на обсъждащи композицията, като “Прекрасна музика” или “Сякаш слушах прочутото интермецо от “Селска чест” на Маскани” и други като “Поставян ли е този балет?” “Кога?” и т.н. Авторът на творбата - композиторът Димитър Киров разкри, че от балета са танцувани и свирени само отделни части.

Адажиото от втора картина на първо действие е изпълнявано преди доста време в зала 1 на НДК, от примабалерината на Софийската държавна опера Веса Томова и от солиста Бисер Деянов. Правени са опити за поставянето му, който композитора определя като “Танцова драма” (по Марин Големинов в Софийската държавна опера), но поради липса на средства, това не е станало. Киров издаде още, че музиката на балета “Албена” е написана по едноименното произведение на Йордан Йовков. Това е голямо музикално-сценично произведение в две действия и шест картини.

Известният наш сценограф Иван Савов е направил сценографията на балета, а хореографите - проф. Хикмет Мехмедов, а доц. Бисер Деянов изявява желание да го постави. С музикалната партитура са запознати и диригентите Григор Паликаров, Борис Спасов и Георги Димитров, които също изявяват желание да дирижират произведението. Всичко обаче опира до средства, необходими за реализацията му. У нас повече от 30 години не е поставян български балет. Включването в програмата на концерта от диригента Христо Павлов на част от това произведение и радушният му прием е една прекрасна провокация към любителите на балетното изкуство и дано се намери меценат, който да даде зелена улица на това произведение, с което ще се гордеем.

В програмата на концерта, освен „Албена”, бяха включени произведения на Бетовен – увертюра “Прометей” - оп. 43, Дворжак – романс за цигулка и оркестър – f moll, оп. 11, Шуман – Увертюра, скерцо и финал оп. 52, и Габриел Форе – сюита, оп. 80. Солисти – Данчо Радевски – кларинет и Галина Койчева – цигулка. Сред изпълнената до краен предел зала, гости бяха и редица изтъкнати професори от Държавната музикална академия, като ректорът на академията проф. Д. Момчилов, проф. Ф. Павлов, проф. В. Заимов, проф. А. Текелиев, проф. Й. Крушев, проф. А. Атанасов и други.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !