Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Фандъкова изпревари Бойко по рейтинг

отпечатай новината

08.10.2011 09:00 | Видян 3876 пъти

Фандъкова изпревари Бойко по рейтинг

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е единственият работещ в България политик с одобрение, по-високо от това на премиера Бойко Борисов (54%:51%), показва изследване на НЦИОМ.

Мобилизацията на симпатизантите на управляващите води до покачване на общото одобрение за работата на парламента – с 6% в сравнение с месец юли и за кабинета на ГЕРБ – със 7%. След началото на изборната кампания в края на септември, 25% от интервюираните одобряват парламента, а 38% – кабинета. Близо 40% от привържениците на управляващите имат положително отношение към Народното събрание, а 71% одобряват дейността на кабинета, отбелязват социолозите.

Силно критични настроения към парламента и кабинета регистрираме сред избирателите на БСП – 72% от тях не одобряват парламента, а 79% – кабинета. Подобни данни показват по-скоро степента на мобилизация на избирателите на основните политически сили, отколкото са израз на оценка за свършеното от държавните институции за последния месец. В изборна ситуация подобна информация служи не толкова за измерване на рейтинг на посочените институции, а по-скоро отразява политическите настроения.

В сравнение с юли нараства одобрението за работата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева (с 5%), на президента Георги Първанов (с 4%) и на премиера Бойко Борисов (с 2%). Лидерите на Атака и на БСП също подобряват публичната си визия. С 4% расте одобрението за Волен Сидеров, а с 3% – за Сергей Станишев. Пропорционално спада и неодобрението към работата им.

Мобилизацията на електората на БСП води до нарастване на дела на социалистите, одобряващи лидера Сергей Станишев. От началото на кампанията подкрепата за него сред социалистите е съизмерима с тази за президента Първанов. В началото на кампанията Иван Костов и Мартин Димитров запазват без промяна оценките за работата си.

През последните месеци не настъпват значими промени в класацията на най-одобряваните министри. След номинацията на Росен Плевнелиев за президент, най-одобряваните министри остават Цветан Цветанов, Мирослав Найденов (с по 47% одобрение), Николай Младенов (с 46% одобрение) и Вежди Рашидов (с 40% одобрение). Персоналният рейтинг на министрите в момента е резултат и на подкрепата, която симпатизантите на ГЕРБ дават за управлението като цяло.

Критиките към „своите“ в условията на изборна кампания се минимизират и дори се избягват. Най-висок ръст в одобрението (от 13%), регистрираме за Маргарита Попова, която въпреки, че бе номинирана за вицепрезидент, не напусна поста си на министър, а излезе в отпуск за кампанията. Този висок резултат всъщност е по-скоро израз на положителна обществена реакция към номинацията й, отколкото оценка за работата й като министър. Симеон Дянков и Вежди Рашидов през последния месец също добавят изразителни дялове одобрение към рейтинга си (съответно 11% и 9%). Подкрепата за работата на двамата министри се разширява и за сметка на хора извън симпатизантите на ГЕРБ.

В навечерието на местните избори НЦИОМ регистрира, че делът на хората, които гледат с надежда на управлението на ГЕРБ, е равен на дела на изпитващите притеснения от това управление (44%:44%). През последните месеци делът на скептиците бе трайно по-висок от този на оптимистите.

През септември ГЕРБ продължава да бъде водеща политическа сила в страната, като дори дела на симпатизантите й леко се покачва в сравнение с май 2011 година – от 30% на 32%. На следващо място е БСП с 18% – увеличение с 2% в сравнение с май 2011 година. През последните шест месеца без значими промени остават дяловете на симпатизантите на ДПС – между 7% и 8%, а на Атака и на Синята коалиция – по около 4%.

Дори в условия на реална изборна ситуация, обаче, не расте делът на хората, според които има политическа сила, която би се справила с управлението по-добре от ГЕРБ. Това показва, че избирателите инвестират доверие в своите партии, но го правят без да очакват някакъв радикален пробив в политическата конюнктура към момента, заключват от НЦИОМ.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !