Сериалът Тревожност с награда...

Дни преди официалната му телевизионна премиера – на 29...

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

отпечатай новината

01.12.2011 10:30 | Видян 1137 пъти

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Световният ден за борба със СПИН е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

В началото на юни тази година се навършиха 30 години, откакто светът научи за синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Първите данни за СПИН бяха изнесени в доклад на Центъра за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания на САЩ. На 5 юни преди 30 години центърът със седалище в Атланта разкри, че петима хомосексуалисти имат пневмония, от която дотогава боледуват само пациенти с много понижен имунитет. Месец по-късно центърът съобщи за рядък вид рак на кожата при 26 хомосексуалисти.

Болестта бе наречена Синдром на придобитата имунна недостатъчност или СПИН през 1982 г. Установено бе, че тя се предава по полов път, но и по кръвен, чрез майчиното мляко и чрез вагинални секрети. През 1983-1984 г. проф. Люк Монтание, Франсоаз Баре-Синуси и Жан Клод Шерман от Института „Пастьор“ изолираха вируса на СПИН.

Нов доклад на СЗО за надзор на болестта посочва, че ХИВ епидемията все още не е овладяна. Над 118 888 случаи на ХИВ са диагностицирани в Европа през 2010 г., според нови данни от 51 от общо 53 държави членки от Европейския регион на СЗО, публикувани от Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център по превенция и контрол върху болестите. Над три четвърти от новодокладваните инфекции са от източната част на Региона.

Броят на заразените с вируса ХИВ се увеличава най-бързо в Източна Европа и Централна Азия, съобщи ДПА, позовавайки се на годишен доклад на ООН. Миналата година той е бил 1,5 милиона души – увеличение с 250 процента от 2001 г. За разлика от тези райони през последните години в глобален мащаб се наблюдава тенденция към застой в новите случаи на зараза и смъртността от СПИН.

Данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към българското министерство на здравеопазването сочат, че за първи път през 2011 г. броят на новоинфектираните млади хора в България намалява. До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Освен това долната възрастова граница през 2010 година бе критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години. Положителните тенденции се дължат на усилията за превенция на ХИВ и СПИН от страна на МЗ, Националната програма и неправителствения сектор.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !