Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Сергей: Бойко, не допускай да влезем във втора глуха на ЕС

отпечатай новината

07.12.2011 11:00 | Видян 2148 пъти

Сергей: Бойко, не допускай да влезем във втора глуха на ЕС

Председателят на НС на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изпрати вчера писмо до премиера Бойко Борисов. Освен, че изписва “Министър-председател” с главна буква, шефът на червените отправя и важни послания. Темите са изключително важни преди заседанието в петък на Европейския съвет – съветът на всички премиери в ЕС, на който се очаква да се гласуват общите антикризисни мерки и нови механизми. Сред предложенията са например общи данъци, което би унищожило и малкото останала българска средна класа и предприемачество.
Ето какво пише Станишев:

“Днес в центъра на европейската дискусия е финансовата и икономическата криза, в това число мерките за стабилността на еврото. На 9 декември в Европейския съвет предстоят да се съдят важни, но и противоречиви инициативи, в това число за промяна на Договора за ЕС. Международните пазари днес очакват бърза и ефективна реакция от ЕС. Вярвам, че от Вашата позиция на министър-председател ще оцените точно подводните камъни, свързани със започване на сложна, рискова, продължителна и с несигурен край процедура по промени в договора....

България няма никакъв интерес от създаването на по-тесни механизми в рамките на еврозоната. Това ще ни превърне във второ качество членове. Поради това смятам, че трябва да се противопоставим решително на отнемането на функции от Европейския съвет. Нямам съмнение, че като министър-председател на България отлично съзнавате, че разделянето на Европа на скорости, кръгове и прочее не отговаря на нашите национални интереси.

През следващата година предстои обсъждане на следващата финансова рамка на Съюза 2014-2020 г. В условия на криза и рязко намаляване на външните инвестиции европейските фондове са ключов финансов ресурс за модернизация на държавата ни и за повишаване на стандарта на живот на гражданите. През последните две години ние твърдо удържаме предпоследното място по усвояване на средствата от еврофондовете. Поради това смятам за крайно необходимо да се проведе национална дискусия за позицията на България в преговорите по европейската рамка....

Широка дискусия и национална позиция, с която правителството да участва в преговорите, сериозно би подсилила политически позициите на българската страна...
Изразявам моята готовност и като председател на БСП, и като президент на Партията на европейските социалисти, конструктивно да участвам в сериозна обществена дискусия по целия този кръг стратегически въпроси.”  

Днес от 11.00 часа местно време в зала Anna Lindt: JAN 4Q2 в сградата на Европейския парламент в Брюксел президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев ще представи пред Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП приоритетите си като лидер на европейските социалисти.

Със сигурност той ще постави и въпросите, които вълнуват България пред втората по численост група в европарламента, която държи и някои от най-важните комисари на Барозу. ОТ ПЕС, сиреч подчинени на Станишев, са първото вице в правителството на Европа баронеса Ащън, която рководи външната политика и сигурността на ЕС, а нейна подчинена е Кристалина Георгиева; вицетата по въпросите на конкуренцията и на евроадминистрацията; комисарите по труда и социалната политика, по разширяването и по морските въпроси. Четири от тези ресори са ключови за целия континент.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !