Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Авторът на осмото чудо на света Пламен Деянов получи специалната награда „Крачка на годината”

отпечатай новината

06.01.2012 13:30 | Видян 2637 пъти

Авторът на осмото чудо на света Пламен Деянов получи специалната награда „Крачка на годината”

Българският художник и скулптор Пламен Деянов получи специалната награда на Johnnie Walker „Крачка на годината” в конкурса „Мъж на годината” за проекта си Бронзовата къща, определен като осмото чудо в света. Наградата беше връчена от режисьора Явор Гърдев - посланик на проекта Keep Walking за България.

Роденият във Велико Търново български художник Пламен Деянов е истинско превъплъщение на разбирането за съвременния космополитен човек. Завършва Художествената академия в София, а след това и Виенската академия за изящни изкуства.

Деянов е печелил стипендии за обучение в Ню Йорк, Лос Анджелис, Токио, Стокхолм и Хамбург. В своите творби използва  средствата както на изкуството, така и на архитектурата, известен е със своите инсталации и пространствени концепции.

Той е всепризнат по света, но малко известен в родината си.  И въпреки това, той реши да реализира идеята си за осмото чудо на света - Бронзова къща - тук в България. Това ще е уникална сграда-скулптура във Велико Търново, единствената в света изградена изцяло от бронз.

„Историята на Пламен Деянов въплъщава в себе си безброй неща, но със сигурност на първо място тя е пример как с личния си успех човек може да вдъхновява останалите да вярват в мечтите си и да се борят, за да ги осъществят.

Именно затова Пламен Деянов е първият носител на наградата на Johnnie Walker „Крачка на годината”. ” – каза Явор Гърдев при обявяването на наградата.

Заради лошите климатични условия в Западна Европа Пламен Деянов не успя да пристигне в България за церемонията, затова наградата му бе приета от Веселина Сариева, която ще организира първата му изложба у нас в рамките на „Нощта на музеите” в Пловдив.

Със специални персонализирани бутилки Johnnie Walker Black Label бяха наградени номинираните за „Мъж на годината”, както и отличените в специалните категории в конкурса.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !