М. Бакалова с главна роля в US комедия

Актрисата Мария Бакалова получава главна роля в бъдеща...

Сашо Кадиев игроман зарибен по Dota 2

Синът на Катето Евро, Сашо Кадиев обяви в Instagram, че...

Постът сдаден, постът приет

отпечатай новината

23.01.2012 09:45 | Видян 1461 пъти

Постът сдаден, постът приет

Сдържана бе последната реч на Георги Първанов в последния ден на 10-годишното си управление като президент. Подчертано насочена към институциите и директно към наследника му Росен Плевнелиев, досегашният държавен глава се обърна към него с думите: „ Не допускайте обезличаване на институцията.“
Първанов подчерта, че това са отстоявали както той, така и неговите предшественици – д-р Желю Желев и Петър Стоянов.

„Имах шанса да бъда държавен глава в един успешен, градивен за България период", каза Първанов и добави, че знае, че мнозина таят разочарование и огорчение, но историята ще даде оценка. „В личен план бих бил доволен, ако са прави изследователите, че си тръгвам с доверие не по-малко от това, с което прекрачих прага на Дондуков 2“, каза още Първанов.
„За мен беше чест, да живее България", завърши речта си Георги Първанов, който изкара  2 мандата.

От своя страна Росен Плевнелиев наблегна на историята. „Няма българин, чието сърце да не трепне, когато покрай него минават бойните знамена. Те винаги идват величествено и ни напомнят историята." С тези думи новият президент започна словото си при смяната на караула. „Като президент ще обединявам и няма да разделям", декларира още новият държавен глава.
Точно в 11 часа Георги Първанов стъпи на площада пред Паметника на незнайния войн. За последен път като върховен главнокомандващ армията ни той се поклони пред националния флаг, обходи строя на гвардейската рота и поздрави гвардейците. След това Първанов застана до новия вицепрезидент Маргарита Попова. Припомняме, че вицето на Първанов – ген. Ангел Марин, в знак на протест срещу поведението на премиера, който сравни ордена му Стара планина с пържола за куче, не присъства на церемонията.

Росен Плевнелиев също обходи строя, след което поздрави гвардейците и заедно с Първанов се качи на трибуната.
Точно в 12 часа президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова влязоха в сградата на своята администрация на Дондуков 2, посрещнати от Първанов и Марин. Минута след това новият се снима за първи път пред герба в Гербовата зала. Половин час по-късно Георги и Зорка Първанови напуснаха сградата на президентството. Преди 10 години, влизайки вътре, Първанов бе освиркан от синя агитка. Сега той дълго се ръкува и получава цветя от свои симпатизанти, на площада пред президентската администрация.

Дори в деня на официалното си встъпване в длъжност като президент Росен Плевнелиев бе без съпругата си Юлияна. Тя не се появи и в нощта, когато той спечели изборите. Тогава Плевнелиев се опита да финтира медиите с невинно наивното оправдание, че така пази личния си живот от светлините на прожекторите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !