2026 VW T-Roc се крие на пръв поглед...

Въпреки че този месец празнува седмия си рожден ден,...

Кои са най-добрите дуети на всички...

Бритни Спиърс и Елтън Джон Отдавна Бритни Спиърс не...

САЩ върнаха на Франция открадната гравюра на Писаро

отпечатай новината

26.01.2012 10:45 | Видян 1198 пъти

САЩ върнаха на Франция открадната гравюра на Писаро

Гравюра на художника импресионист Камий Писаро, която е била открадната преди 30 години от френски музей, се появи отново на пазара на произведения на изкуството в САЩ, след което бе върната на Франция от Вашингтон.

Произведението представлява цветна монотипия, наречено „Пазар за риба“. То е предаденo на посланика на Франция във Вашингтон Франсоа Делатр от директора на имиграционните и митническите служби Джон Мортън.

Мортън потвърди ангажираността на двете страни да се борят с трафика на произведения на изкуството. Според властите на двете страни малката картина 19.4×14.5 см. е била открадната през 1981, заедно с творба на Реноар от савойски музей от мъж на име Емил Гелтон.

Произведението на Камий Писаро е особено ценно, тъй като художникът е направил всичко на всичко 24 монотипии, от които едва половината са оцветени. Откраднатата картина на Реноар все още не е намерена. Това е трети случай, в който САЩ връщат открадната картина на Франция. През октомври м.г. бе върната картина на Жул Бретон /1827-1906/, открадната от музея в Дуе, а през януари 2011 г. бе върната картина на Едгар Дега /1834-1917/, открадната през 1973 от музей в Хавър, Нормандия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !