Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

6255 маскирани гонят злото 2 дни в Перник

отпечатай новината

30.01.2012 10:00 | Видян 2416 пъти

6255 маскирани гонят злото 2 дни в Перник

6255 души от 99 групи (от тях 12 чуждестранни) участват в 21-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник Сурва 2012 . Кукери, бабугери и всякакви други дзверове от българския и европейски фолклор 2 дни дефилират из централния площад в култовия град.

Специален гост и на тазгодишния фестивал е Хенри ван дер Кроон - президент на Федерацията на европейските карнавални градове.
Българските групи са 87 – 43 от Пернишка област и 44 от останалите области в България. Групите от чужбина са 12 - от 9 държави с 336 участници. Във фестивала се включват групи от: Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия, Китай.

Освен фестивални шествия, зрителите имат възможност да наблюдават Работилница за маски, специално организиран е и Базар на маскарадния реквизит. Не липсват и конкурси, като такъв за Най-атрактивни Мечкар и Мечка, има концерти и демонстрационни полети на делтапланери.

Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година, а от 1985-а има статут на международен.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !