Снимки на дъщерята на Елизабет II,...

На 15 август единствената дъщеря на Елизабет II ще...

Вдовицата на Шарлопов сияе на морето

Вдовицата Боряна Шарлопова буквално пращи от сексапил....

6255 маскирани гонят злото 2 дни в Перник

отпечатай новината

30.01.2012 10:00 | Видян 2136 пъти

6255 маскирани гонят злото 2 дни в Перник

6255 души от 99 групи (от тях 12 чуждестранни) участват в 21-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник Сурва 2012 . Кукери, бабугери и всякакви други дзверове от българския и европейски фолклор 2 дни дефилират из централния площад в култовия град.

Специален гост и на тазгодишния фестивал е Хенри ван дер Кроон - президент на Федерацията на европейските карнавални градове.
Българските групи са 87 – 43 от Пернишка област и 44 от останалите области в България. Групите от чужбина са 12 - от 9 държави с 336 участници. Във фестивала се включват групи от: Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия, Китай.

Освен фестивални шествия, зрителите имат възможност да наблюдават Работилница за маски, специално организиран е и Базар на маскарадния реквизит. Не липсват и конкурси, като такъв за Най-атрактивни Мечкар и Мечка, има концерти и демонстрационни полети на делтапланери.

Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година, а от 1985-а има статут на международен.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !