Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

2 години не дават пари за диги, канали и речни корита

отпечатай новината

15.02.2012 09:45 | Видян 1707 пъти

2 години не дават пари за диги, канали и речни корита

Лъсна пореден виновник за наводненията в селата Бисер и Иваново от разлелия се тамошен язовир – трагедия, която с топенето на снеговете заплашва цяла България. В страната, където никой не знае колко точно са язовирите – дали 3300 или 3600, и в която никой не обяснява как е възможно да изникват нови нерегламентирани изкуствени водни басейни, има още по-голям скандал.
Във вчерашния си брой в. Сега разкрива, че от 2 години е спряно финансирането за поддържането на дигите, за отводнителни канали и за корекции на речни корита. Тези жизненоважни и убийствени съоръжения просто не са попаднали в бюджета.

 Въпреки алармирането от страна на депутата от ДПС Петя Раева, бивш зам.-министър в МРРБ и бивш шеф на Напоителни системи, пари не са дадени и мерки не са взети. “В резултат на липсата на средства и контрол дигите са надупчени от земеделци и ся проядени от плъхове, подкрепя я хидроинженерът и общински съветник от ДСБ в София Грети Стефанова. Според нея в обремененото с хиляди язовири дружество само 10-12 от стотиците получаващи заплати са експерти – хидроинженери. “Тези работи се учат 5 години в УАСГ, не може да се управлява от човек, който не е ясно дали има и средно образование”, заяви пред НБТ съветничката, визирайки нашумелия шеф на Напоителни системи Георги Харизанов, който със сигурност няма висше образование. На всичкото отгоре са закрити и 22 клона на дружеството, чиято липса вече взе човешки жертви.

“Случаят с Иваново не е бедствие, а престъпление”, категорична е инж. Грети Стефанова. Тя изказа и още едно предупреждение: идват страшни зарази заради недренирани хвостохранилища.
Освен това тя каза, че няма никакво оправдание за лутането на властите при изясняването кой за какво отговаря. Има си наредба 13 от 2004 г., според която ангажимент за експоатацията на язовирите носи единствено и само МРРБ. Неговият министър, по ирония на съдбата, беше един от малкото, непристигнали и недали мнение по случая Иваново.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !