Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Втори потоп дави страната

отпечатай новината

27.02.2012 10:45 | Видян 1892 пъти

Втори потоп дави страната

Воден ад отново заля страната. Снеготопенето, което започна в събота доведе до поредните бедствия. След ужаса в харманлийското село Бисер, когато загинаха 9 души, опасността от нов потоп изглежда още по-заплашителна.

Три язовира в Пловдивско – Езерово, Конуш и Леново вече преливат. Водите на дренажен канал край Първомай са излязли от коритото си и на места водата достига няколко метра. Наводнени са улици, дворове и 50 къщи в северната част на града. Заради снеготопенето са наводнени приземните етажи на къщи в асеновградското село Златовръх, което се намира до язовир Конуш.

Язовир Езерово преля, наводнени са няколко двора, а язовир Леново има повишение на нивото на водата. Заради наводнение е затворен пътят между селата Поройна и Леново в Пловдивска област.
В резултат на снеготопенето е преляла река Мечка и водата е заляла моста между двете села. Няма бедстващи хора и не се налага евакуация на населението, увери Здравко Димитров.

Язовир Конуш е прелял и са били наводнени приземните етажи на къщи в село Златовръх. То се намира в ниската равнинна част и винаги при снеготопене там се отбиват доста води, обясни Генов.
Язовирите Сушица, Леново и Брягово се изпускат контролирано. Реки в Северна България преливат, критична е ситуацията в област Велико Търново, Пловдив и Хасково. Кризисен щаб наблюдава нивото на река Янтра.

Язовир Езерово прелива от няколко дни, алармира управителят на Напоителни системи клон Марица Христина Танчева.
Два моста са разрушени и отнесени от придошлата вода в село Чешнигирово, община Садово, е заявил кметът на общината Димитър Здравков. Още проблемни водни съоръжения има в Пловдивско и Хасковско. Мостовете свързват отделни махали в селото. Повече от 10 къщи бяха наводнени. Загинали са и животни - кокошки и кучета. В селата Селци и Богданци е отнесена асфалтовата настилка.

Десетки животни се издавиха при наводнението в Чешнегирово преди ден. След потопа хората се борят с калта и тинята. От община Садово вече заявиха, че пострадалите ще получат обезщетение.
Вой на сирена стресна жителите на врачанското село Горно Пещене. Така кметът Кирил Попов предупреди своите съселяни да бъдат готови за евакуация, защото има опасност внезапно да се скъса пропуканата стена на язовир Сухия Скът.

Критичната ситуация на язовира изненада експертите, които само преди броени дни извършиха проверка на всички водоеми във Врачанска област и не откриха опасност от наводнение. Началото на снеготопенето обаче завари язовира пълен до ръба на стената, която има пукнатини и скрити течове в основата.

В началото на месеца жесток потоп в село Бисер взе 9 жертви, а Харманли и Свиленград аха да се издавят. Причината бе скъсана стена на язовир Иваново на 6 февруари. След трагичния инцидент бяха проверени 607 язовира, от които 12 се оказаха критично опасни, а други 215 – рискови. Около столицата няма опасност от преливане на водоеми. Шахтите в града са почистени за да бъде възможно отводняването.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !