Постигнах всичко, за което съм...

Голямата сръбска фолк звезда Цеца Ражнатович отпразнува...

Най-добрите острови в света

5. Остров Мнемба, Танзания Често засенчен от...

Правим революция с умни гаражи

отпечатай новината

28.02.2012 09:30 | Видян 1109 пъти

Правим революция с умни гаражи

Гениално откритие на наши учени може да реши завинаги проблема с паркирането във всеки мегаполис по света и у нас. Умни гаражи ще спестяват място и ще подреждат автомобили с помощта на изкуствен интелект. Освен, че ще помогнат на собствениците намерят къде да оставят колите си, умните съоръжения ще намалят замърсяването на въздуха.

Подземният екогараж с изкуствен интелект е изобретение на варненските учени д-р инж. Атанас Сяров от Научно-техническия съюз в града и доц. д-р Петър Балабански от Техническия университет.
„Съоръжението може да бъде 10-етажно, а капацитетът му да достигне до 200 автомобила. Всяка клетка ще е оградена със стени, ще има и врата, недостъпна за външни хора“, обясни Сяров пред БТА.

„На практика построяването на такива съоръжения ще разреши проблемите с паркирането в големите градове, тъй като те заемат твърде малко площ на повърхността“, уточни изобретателят. По думите му един подземен гараж от такъв тип е с диаметър 20 метра и дълбочина 30 метра. На повърхността ще бъдат заети само 20 квадратни метра, където да спират колите преди да слязат в подземната част.
Ако се направи паркинг за 200 коли на повърхността, е нужна площ от два декара, а такива терени в големите градове трудно се намират, коментира още инженерът.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !