Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Какво е патриотизмът, ако не любов...

Какво е патриотизмът, ако не любов към храната, която...

Кастрират бездомни животни под егидата на ООН

отпечатай новината

02.03.2012 12:15 | Видян 1911 пъти

Кастрират бездомни животни под егидата на ООН

Екип на проектите „Грижа за бездомните животни” на международната организация за защита на животните „Четири лапи” обработи и кастрира 150 улични кучета във военните лагери в областта Дарфур, Судан, в партньорство с УНАМИД - съвместната мисия на ООН и Африканския съюз. Операцията започна в началото на февруари 2012 г. по покана на суданското правителство и УНАМИД. Целта на „Четири лапи” беше приемането на програма за контрол на популацията от бездомни кучета, за да се предотврати увеличаването й, което би усилило страданието на животните и хората в този намиращ се в криза регион. Повече от 40 судански ветеринарни лекари и студенти от областта Дарфур и столицата на Судан Хартум преминаха интензивно обучение, проведено от екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ в рамките на програмата.

Анка Томеску, ветеринарен лекар и ръководител на проекта „Грижа за бездомните животни” обяснява: „Това е първата операция от този вид в историята на „Четири лапи”, както и в тази на мисиите на ООН по света. Дарфурската операция по грижа за бездомните животни ще бъде използвана също така като проект, целящ да вдъхнови и информира други мисии на ООН, сблъскващи се с подобни проблеми. Тя подобри съдбата на много кучета. Преди тези животни бяха просто застрелвани поради липсата на алтернатива. Вместо да бъдат избивани, за в бъдеще те ще бъдат кастрирани.”

Програмата за грижа за бездомните животни беше проведена между 4 и 28 февруари в дарфурските градове Ел Фашир, Кутум, Залинге, Нертити, Ел-Генеина, Мастери, Ниала, както и в столицата на Судан Хартум. Първият проект на „Четири лапи” в африканската държава беше организиран по молба на нейното правителство и подпомогнат от Андреа Тресо, отговорник по политическите въпроси в  УНАМИД. Операцията на „Четири лапи” включваше залавяне, кастрация и осигуряване на лечение за бездомни и други кучета, намиращи се на и около територията на военните лагери.

Дарфур и жителите й се оказаха въвлечени в капана на един безкраен военен конфликт, взел над 400 000 жертви за близо 10 години и довел до изселването на други близо 2.5 милиона души. Условията за живот за кучетата са също толкова трудни. Те страдат от липса на вода и храна. Местните хора помагат доколкото могат на бездомните кучета около домовете си, но самите те нямат какво толкова да им предложат.

Ветеринарният екип на „Четири лапи” имаше нелеката задача да залови животните, които се опитваха да се скрият на най-невероятни места. След като биваха прибрани в клетките, кучетата бяха транспортирани в клиниката на лагера на ООН, където ги обезпаразитяваха, кастрираха, ваксинираха, а там където беше необходимо им беше оказвана и медицинска помощ. Екипът на международната организация за защита на животните не регистрира някакви по-сериозни проблеми, с изключение на една тройна фрактура. Общо 150 котки и кучета бяха кастрирани в рамките на операцията.

По-голямата част от транспорта се извършваше чрез хеликоптер или конвои от камиони, във всеки един от които всеки път трябваше да бъдат товарени и разтоварвани приблизително 200 кг медицинско оборудване. Новината за пристигането на екипа на „Грижа за бездомните животни” се беше разпространила бързо по всички лагери на ООН и ветеринарните лекари на  „Четири лапи” бяха посрещани топло навсякъде. Някои от военните дори придружаваха служителите на организацията до местата за залавяне и им помагаха.

Успоредно с кастрирането и лечението специалистите на ЧЕТИРИ ЛАПИ проведоха обучителна програма за судански ветеринарни лекари, фелдшери и студенти. Местните експерти трябваше да могат да продължат работата по програмата за контрол на раждаемостта, за да бъде предотвратено по-нататъшното избиване на бездомни кучета.

 „Изказвам най-дълбоката си признателност към ЧЕТИРИ ЛАПИ за безвъзмездното изпращане на екипа им в Судан. Той помогна на УНАМИД да осъществи един пилотен проект за контрол и намаляване на броя на бездомните кучета и котки, както и да предотврати рисковете, които биха могли да настъпят по отношение на здравето, сигурността и хигиената в района”, заяви Андреа Тресо, отговорник по политическите въпроси в УНАМИД. „За първи път в историята на ООН се провежда такъв проект за контрол на популацията от бездомни животни. Следователно той ще окаже своето въздействие върху другите мироопазващи мисии, които се сблъскват с подобни предизвикателства. Проектът също така ще повлияе на ситуацията в  Дарфур и местните хора, тъй като в него беше включено обучението на над 40 ветеринарни лекари в техниките на метода на залавяне, кастриране, ваксиниране и освобождаване, като така ветеринарната система на областта ще бъде укрепена по един устойчив начин.”

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !