Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Бойко е най-влиятелният българин

отпечатай новината

28.03.2012 09:45 | Видян 1887 пъти

Бойко е най-влиятелният българин

Министър-председателят Бойко Борисов е № 1 в класацията на списание „Форбс“ за най-влиятелните българи. За първи път икономическото издание прави подобно сравнение на личности в страната ни, като списъкът включва 30 от тях, които имат най-голямо значение за България.

Подреждането е направено по същите критерии, по които „Форбс“ от години прави своите класации по света – върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси и колко активно използва своята власт, за да променя България.

Класацията у нас съвпадна и с първата годишнина на списанието на родния медиен пазар.

В топ 10 попаднаха деветима мъже и една жена, макар и на последно място – Цветелина Бориславова. Минути след като бе обявено името й на тържествена церемония в София, тя каза, че влиянието означава огромна отговорност към хората. Като председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, Бориславова уточни, че възприема финансовата институция като инструмент за промяна на света към по-добро. И добави, че под влиятелен човек си представя такъв, който да служи за пример в обществото.

Бориславова смята и че е логично да е на опашката макар и в първите 10, тъй като в политиката и икономиката у нас като цяло преобладават мъжете.

Главният редактор на списанието Йордан Матеев пък уточни, че квоти за силен и слаб пол не е имало. „За съжаление по критериите на американския „Форбс“ политиците при нас преобладават. Това показват фактите. Има българи, които имат огромни ресурси и възможности за влияние, но за огромно съжаление не ги използват в никаква посока“, каза още той.

Веднага след премиера Бойко Борисов в класацията се нарежда бизнесменът и шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, следван от Иво Каменов, съсобственик на „Химимпорт”.

На четвърто място остана вицепремиерът Симеон Дянков, а президентът Росен Плевнелиев се нареди пети. По-долу се класираха големи работодатели като Огнян Донев и Валентин Златев. Вътрешният министър Цветан Цветанов остана осми, а преди Бориславова в топ 10 е и медийният собственик Красимир Гергов.

В топ 30 влизат 14 политици и държавници, 12 личности от бизнеса и четирима от неправителствени организации.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !