Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Задава се нова война между млади и стари в киното

отпечатай новината

01.06.2012 16:00 | Видян 2313 пъти

Задава се нова война между млади и стари в киното

Конфликтът между поколенията в родното кино вече няма как да бъде скрит. След като стана ясно, че НФЦ раздаде по 1 милион лева на мастити режисьори за новите им проекти, пренебрегвайки всички останали, Димитър Митовски, Камен Калев, братя Чучкови и Димитър Гочев учредиха ново сдружение, с което искат категорично да се дистанцират от по-възрастните си колеги и техният маниер на работа.

Името му е „Ново българско кино 21-ви век” и основната цел е запазване на подема в съвременното българско кино и дългосрочното му развитие на европейско и световно ниво.

Двата основни критерия за оценка на постижения в съвременното кино са, от една страна – създаване на филми, които стигат до стотици хиляди зрители в киносалоните, а от друга – участие на най-престижните световни филмови форуми: Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто.

„Това би могло да се постигне с радикални промени на системата за оценка и подбор на проекти, подлежащи на държавно финансиране, както и на принципите за съставяне на комисиите, които оценяват кандидатите и пълното финансиране на проекти по закон”, се казва в обръщение на кинаджиите до медиите.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !