Или си човек, или не, нужно е да...

"Или си човек, или не." Това е любимият цитат на...

Подцених го заради външния му вид, но...

Паркър за това кой боксьор удря по-тежко: "Играл...

Най-отровните плодове и зеленчуци!

отпечатай новината

04.06.2012 12:00 | Видян 4624 пъти

Най-отровните плодове и зеленчуци!

Пазарите и магазините са пълни с плодове и ЗЕЛЕНЧУЦИ, но дали с витамините от тях не рискуваме да се заредим и с отрови. Човек няма как съвсем да избяга от това, но има начин поне да избере по-малко опасните продукти. Направихме си труда да проучим кои са най-страшни и да ви предпазим от тях.

Нитратите поне четвърт век са една от основните пролетни теми. Още при соца започнахме да бягаме от тях, но спомените за Чернобилските марули през последните години се превръщат в ужасяваща реалност. В момента ядем не по-малко отровна храна, околкото след аварията с АЕЦ в бившия СССР.
Трябва да знаете, че най-много нитрати се събират в сърцевината на плодовете и зеленчуците, така че трябва да я избягваме. Сред рекордьорите по замърсяване е зелето, чиито чепове трябва да изрязваме и да захвърляме на боклука.

Същото се отнася за доматите, които след разрязване отвътре имат бели жилки и нишки. Това е сигурен белег за наднормени количества отрови, а турските и китайските червени зеленчуци, които ни заливат в момента са точно такива.

За тях не е ясно как ги химизират и с какво. Познават се по привлекателната форма и цвят и по елестичността, присъща не за зеленчук, а за гума и плрастмаса.

В ЕС също има големи проблеми. Много голям хит у нас в момента са полските картофи и особено ябълките. И за двете важи код: сериозна опасност. Изследване на руските учени от специлизирания институт по храните в Москва сочат: от 49% до 52% от продукцията на полските фермери е вредна за здравето, особено в големи дози.

На пазара вече се появиха и първите праскови и нектарини от Гърция. Те също са твърде опасни и фрашкани с нитрати. Същото се отнася и за турското грозде, което тръгна да се продава по плод-зеленчуците.

И ако отделното хапване на даден плод или зенечук е опасно, дваж по-страшно става при смесването им. Зелената салата се оказва истинска бомба за човешкия организъм. Измереното средно количество нитрати стига 915 мг на кило. Ако сложим на марулите, айсберга, руколата и другите зеленажи репички за разкош – ефектът става наистина чернобилски. Нитратите се превръщат в нитрити и наистина е страшно.

За радост, в шопската салата количеството нитрати е почти наполовина по-малко. Дори да е направена с турски домати.

Споменатото зеле, но също и цвеклото също съдържат наднормени количества нитрати и не са препоръчителни.

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !