Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

МВР пусна снимка на „американския“ терорист-камикадзе

отпечатай новината

19.07.2012 12:30 | Видян 2675 пъти | Гласували 1

МВР пусна снимка на „американския“ терорист-камикадзе

Министерството на вътрешните работи разпространи снимки на евентуалния извършител на терористичния акт в Бургас, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Във връзка с терористичния акт МВР умолява гражданите да съобщят в най-близкото поделение на министерството или на тел.056/844242 всяка налична информация за самоличността, контактите, ползваните автомобили и адреси на лицето от снимката и видеоматериала. Анонимността е гарантирана.

Атентаторът-камикадзе е задействал бомбата в автобуса с израелски туристи, която избухна вчера на летище Бургас. Това е основната версия, по която и българските, и израелските служби за сигурност работят. Първоначално се смяташе, че адското устройство е било заложено в багажника на возилото и е било задействано дистанционно.

Премиерът Бойко Борисов я оповести лично през нощта след като посети мястото на атентата и бургаската болница, в която са приети ранените при взрива. Борисов каза, че вече има данни за атентатора – бил е мъж с дълга коса, който е заснет от охранителните камери на паркинга на летището. „Около час се е въртял на аерогарата“, добави премиерът.

Въпреки силната експлозия, властите вече са открили документите му – фалшива шофьорска книжка на жител от американския щат Мичиган. Борисов уточни, че в регистрите на ФБР и ЦРУ такъв човек не съществува – нито по документи, нито по пръстови отпечатъци.

Премиерът помоли и прокуратурата да разпространи снимките на атентатора, за да бъде идентифицирана самоличността му. Той не присъства и в регистрите на родната служба „Гранична полиция“.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че за установяване на самоличността на камикадзето се работи и с израелските служби, и с американските сили за сигурност, Европол и Интерпол. Вицепремиерът добави, че атентаторът е изглеждал като обикновен турист, не е направил впечатление на никого и затова не е бил проверен и спрян. Според информацията от разследващите той е носил раница с бомбата вътре и я е поставил в багажното отделение на автобуса, където е станал и фаталният взрив.

Огледите на мястото продължават съвместно с прокуратурата. Цветанов очаква след приключването им – до 18.00 часа днес, да бъде възстановена работата на летище „Сарафово“.

Той категорично отрече атентатът в Бургас да е свързан по какъвто и да е начин с информацията за заплахи от началото на годината, когато израелският вестник „Аарец“ съобщи, че ливанската ислямистка групировка “Хизбула” подготвя атентат срещу израелски туристи, дошли на почивка в България.

Тогава разузнавателната информация бе предадена на израелските служби за сигурност и на българските им колеги. За евентуално време на нападението бе посочена датата 12 февруари, когато се отбелязва годишнината от убийството на високопоставения член на “Хизбула” Имад Мугния.

Цветанов съобщи днес, че над разузнавателните служби у нас са работили по над 15 сигнала за заплахи срещу израелски граждани и всички те са били щателно проверявани. Затова е евентуални атентати са били предотвратени.

Сред седемте жертви на атентата има и българин

Шофьорът на взривения автобус на летището в Бургас е сред жертвите, потвърдиха българските служби. Българинът е 36-годишният Мустафа Кьосов от село Юруково, община Якоруда. Загиналите са общо седем, от които петима израелци. Едно от телата е с неустановено гражданство, като то най-вероятно е на евентуалния атентатор.

Ранените са 32 души, като всички те бяха настанени в бургаската болница и по-късно транспортирани с военен самолет „Херкулес“ на израелската страна, придружени от лекари. Междувременно стана ясно, че трима от тежко ранените са разпределени в софийските болници „Пирогов“ и ВМА – 2 жени и един мъж. Здравният министър Десислава Атанасова каза, че те са стабилизирани и са предприети всички мерки за реанимация.

65 израелски граждани, които се намираха на летището, но не са пострадали при атентата, вече излетяха за Израел с правителствения самолет „Еърбъс“, каза външният министър Николай Младенов. Докато бяха на летището в Бургас, им бяха осигурени храна и напитки от БЧК, одеяла и медицинска помощ. В непрекъснат контакт с тях бяха и представители на посолството на Израел в България.

На територията на Бургаска област е засилено полицейското присъствие, повишени са мерките за сигурност в хотелите, в които са отседнали израелски туристи. Всички летища в страната също въведоха извънредни предпазни мерки, като се ограничава достъпът на изпращащи и посрещащи близките си. Достъпът на частни автомобили до терминалите също е ограничен, като част от мерките за сигурност. От транспортното министерство помолиха всички пътуващи по въздух днес да се явяват на летищата минимум 2 часа преди полета.

Морският град е бил лесна мишена за терористите

Бившият служител на полицията в Израел Амнон Халпер смята, че Бургас е бил лесна мишена за организирането на терористичния акт и го определи като „мека цел“. „Актът не е насочен срещу България. Просто тези, които са търсили, са намерили “мека цел” в Бургас“, каза той пред БНТ.

Според него само за последния месец 30 000 израелци са пристигнали в морския град, а от началото на годината те са над 260 хиляди. Затова и Бургас бил подходяща цел за атентати. „Подготвили са се добре. Надявам се, че това няма да окаже влияние на туристите, защото България е чудесна дестинация“, добави Халпер.

Бургас е в траур

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви днешният 19 юли за траурен в памет на жертвите от атентата. Градоначалникът обяви всички празнични събития и инициативи, предвидени за днес, да бъдат отменени, а знамената на общинските и публични сгради да бъдат свалени наполовина в знак на съпричастност към трагедията, сполетяла израелските туристи.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ТУК!!!

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !