Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

Кой е новият бг милиардер?

отпечатай новината

01.10.2012 14:45 | Видян 3863 пъти | Гласували 2

Кой е новият бг милиардер?

Уникална реплика изтресе олигархът Кирил Домусчиев, който е собственик на футболния шампион:"В крайна сметка това не е Лудогорец, а Лудогорец (Разград). Имахме днес по обяд дълга среща с кмета. Дадох му за пример министър-председателя.

Виждате как благодарение на Бойко Борисов на няколко клуба бяха намерени спонсори, на други беше осигурена подкрепа. Това, което премиерът прави на национално ниво, кметът може да го прави на регионално. В крайна сметка всички фирми тук под една или друга форма са зависими или си партнират с общината. Значи има начин да им бъде подсказано да помогнат на футболния клуб. Тези хора, тези наши поддръжници трябва да са пример за фирмите в града. За да не дойде ден, когато и “Лудогорец” да се нареди на опашка пред Бойко Борисов с молба за помощ", казва Кирил Домусчиев пред 7 дни спорт.

Човекът с Ролс-Ройса не само желае да получава недопустима по мерките на ЕС помощ от администрацията, но и смята, че всички фирми са „зависими”. След такива думи няма какво да се чудим на евродокладите. Интересно еу да се знае кой е магьосникът, който за година време вкара в А група никому неизвестен тим от дълбоката провинция и го короняса за шампион под носа на грандовете.

Както е известно, такива работи не стават с пари. Стават с много пари. Особено като знаем, че повечето богати българи – мултимилионери са собственици на другите отбори в така нареченото родно първенство. Те обаче не са проблем за Кирил, наричан от авери Парахода заради собствеността над българския флот. Според неофициални данни през 2010 година активите му възлизат на над 500 млн. евро., което го прави милиардер в лв.

Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 година в София. Майка му е дългогодишен директор на завод Балкан в Ловеч, известен с производството на страховитите велосипеди, популярни сред народа като Балканчета. В ткрая на соца в същото предприятие се сглобяват и москивичите Алеко.

Домусчиев успява да приватизира чрез фонд Напредък, основан от него и брат му Георги маминото предприятие. Доста е интересно как ненавършил 30 години вече участва в приватизацията чрез собствен фонд.

Нека само да напомним, че масовата приватизация е стартирана от червеното правителство на премиера Виденов. Тогава немалко комсомолци от соца изведнъж се превръщат в милионери, играейки с привлечените бонове на пенсионерите и другите бедни българи.

Стартът е само една от загадките около първия милион на сегашния милиардер. По онова време той има кратък бизнес с разстреляния по-късно и също твърде близък от една страна до Позитано 20, а от друга до борческата групировка ВИС шеф на Локомотив (Пловдив) - Александър Тасев.

Кирил и брат му Георги Домусчиев учредяват и инвестиционното дружество Адванс пропъртис. Впоследствие през 2000 година, когато днешният милиардер е на 31, закупуват фармацевтичните фирми Биовет и Хювефарма. Големият им удар обаче според мнозина е въртенето на прословутия стоков базар Илиянци.

По-късно той е препродаден от тях. Домусчиев е бивш собственик и на фирма Левски-Карина, като допреди 5 години бизнесменът е имал дялове в Обединен спортен клуб Левски. Въпреки това той е от малък голям привърженик на ЦСКА, където изкарва почти година и половина като член на Надзорния съвет.

В края на 2007 година Домусчиев и неговата Адванс пропъртис в консорциум с немската KG Maritime Partners купуват Българския морски флот. Дори в онова време на големи пари и икономически бум, докато управляваше гадната Тройна коалиция, мнозина изпаднаха в потрес откъде у българи са се взели 440 милиона лева за 70 % от дружеството.

През 2010 година Кирил Домусчиев се маха от ЦСКА и отделя средства за ПФК Лудогорец (Разград), като закупува няколко играчи. Отборът успява да влезе в А група и в първия сезон - 2011/12, става шампион на България.

Последната перла в короната на Домусчиев е пристанището в Несебър, което е пътническо и яхтено. Бизнесменът е смятан за един от най-близките до властта.

автор: Супер 19'

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !