12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Кристина Патрашкова: Мариана иска на всяка цена да бъде победител

отпечатай новината

29.10.2012 15:52 | Видян 8198 пъти | Гласували 5

Кристина Патрашкова: Мариана иска на всяка цена да бъде победител

Главният редактор на вестник Галерия Кристина Патрашкова се занимава с журналистика повече от четвърт век, а в последно време е известна като критик на властта у нас. Твърди, че за първи път се е почувстала известна, когато започва да коментира ВИП Брадър в ролята на инквизитор в първото издание на шоуто преди шест и половина години.  Преди да влезе в Къщата в четвъртия му сезон тя заяви, че за нея войната на световете е сблъсък на различните манталитети на хората.

Как се чувствате вече извън Къщата?

Връщам се към нормалния си живот. Адаптацията ще бъде по-трудна, макар че на излизане от шоуто ми предложиха среща с психолог. Аз обаче съм минавала през много по-тежки моменти и определено престоят ми вътре не е  от най-тежките.

Наистина ли предаването е микромодел на обществото, в което живеем?

Това е мое твърдение още по времето, когато стартира Биг Брадър в България. Била съм и в Страшния Съд, и в Инквизицията, когато коментирахме участниците. Конфликтите и отношенията, които се формират вътре са такива, каквито съществуват и в живота. Даже от това кой ще спечели шоуто ще е показателно за това какво българите харесват. Същото се случва и на изборите. Ние и там избираме едни определени политици и очакваме те да ни променят живота. Тук избираме също някого, който винаги трябва да бъде някакъв модел на подражание.

Какво ще напишете в книгата си за ВИП Брадър?

Ще разкажа за ситуации и за всичко, което се случва вътре, като използвам някои детайли,  които са пропуснати от шоуто. Тъй като продуцентите все пак трябва да избират сюжетни линии, които трябва да са интересни на зрителите. Понякога обаче се пропускат детайли, които са показателни.

Книгата ще засегне различни теми. Това дали си заслужава човек да се унижава, за да постигне някаква цел, какви цели си поставят днес българите, можем ли да се обединим около нещо или не, каква е границата между простотията и нормалното поведение, може ли да бъде победена чалгата, доколко е силно лицемерието, имаме ли силата да кажем това, което мислим за хората в очите им или отиваме в някакви изповедални и шушукаме по ъглите. Ето такива неща ще включва бъдещата книга. Това не е нещо необичайно, в Англия е правено същото нещо. Там двама души, които са участвали в шоуто след това са написали книга. Надявам се да е интересна. Всъщност това бе един от мотивите ми да вляза в Къщата. Истината е, че не се съгласих лесно да участвам във ВИП Брадър.

До края на шоуто какво да очакваме?

Смятам, че до края на предаването ще се случат интересни неща. Защото вече  в Къщата беше настанал един етап на апатия, тъй като се бяхме опознали, знаехме си вече любимите реплики и истории на всеки един от нас, започнахме да се повтаряме. Сега вече влязоха и нови хора, които ще бъдат своеобразна провокация. Днес ще влезе и Любен Дилов-син, което също ще бъде интересно. Аз много съжалявам, че с него не успях да се засека вътре. Ние сме много близки приятели и сме заедно още от детската градина.

Говорихте ли си вътре за политика със съквартирантите?

Аз много исках да си говорим за политика, защото работя във вестник, който има определена политическа линия, опозиционна. Беше ми много интересно да дискутирам с останалите и да видя кой какво мисли. Имаше такива разговори най-вече с Юлиян, също с Иван Ласкин. Колкото и да е странно Златка, по нейния си първичен начин, също има някакво отношение към случващото се в държавата. Тя обаче има странни пристрастия. Харесва Иван Костов и Бойко Борисов едновременно.

Тези разговори обаче сигурно не са влезли в сюжетните линии по време на излъчването. Юлиян пък призна, че не чете вестници. Той е изключително интелигентен, начетен и това, което е интересно и парадоксално е, че той не знае дори как да влезе в Гугъл. Той чете книги, гледа филми, трупа си от там информацията. И понеже непрекъснато ми подмятяха, че работя в жълт вестник, водихме и доста дискусии за медиите в България.

Наистина ли ще дадете списък с книги на Черната Златка, които трябва да прочете?

Подготвям такъв списък. Тя беше много притеснена откъде щи ги намери тези книги. Аз я успокоих, че по-голямата част от тях ги притежавам, другата ще я напътя откъде да ги вземе. Много хора сега ме попитаха дали смятам, че тя само вътре в шоуто е така любознателна, а като излезе няма да й се чете. За мен това ще бъде един тест. Да видим какво ще поиска, какво ще прочете. Мисля че тя не преиграва, а си дава сметка, че е пропуснала много неща, че с основание е смешна, когато не знае елементарни работи.

Златка твърди, че наистина ще се концентрира в нещо, което да прави, а не да разчита на отделни ангажименти, на фотосесии и на някакви второстепенни роли в киното. За мен беше важно, че мога да си променя представата за даден човек. Това е важно, защото много хора ги възприемаме като клише и се подаваме на общото внушение. Важно е човек да си признава, когато бърка за разни неща, да каже дори „извинявай“, което се оказа, че е доста трудно. То така е и в България, никога никой не е виновен, никой не може да се извини, винаги ние сме жертви.

В тази връзка смятате ли, че Къци  е жертва във ВИП Брадър или само го играе жертва?

Сега разбирам, че той е фаворитът на публиката. Но Къци съзнателно иска да е жертва, защото това е един изключително печеливш ход. Излиза, че всички останали много го тормозят. Първо няма нито един от нас, който да е казвал, че в живота си познава такъв човек. Мен това, което не ми харесва в него е, че той няма куража да възроптае, да защити собствена позиция, да каже, че отношението към него е абсолютно недопустимо. Той е от хората, които и в живота, ако видят нещо нередно ще се смачкат и няма да реагират, а най-много да се направят на жертва.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !