Любимката на шеф Ангелов си тръгна от...

Любимката на шеф Виктор Ангелов - Симона, по-известна...

Съдебен спор върна Нана Гладуиш в...

Уникалният за българския телевизионен ефир формат...

Петър Петров е „Мъж на годината 2012”

отпечатай новината

22.01.2013 14:00 | Видян 2071 пъти

Петър Петров е „Мъж на годината 2012”

Петър Петров е „Мъж на годината 2012”! Спасителят-механик от кораба „Коста Конкордия” спечели реномираната класация, която Дарик радио организира за 5-а поредна година.

На церемония в „Интер Експо Център”, която съвпадна с 20-ия рожден ден на Дарик, изпълнителният директор на първото частно национално радио Радосвет Радев връчи уникалната сабя за победителя на неговата съпруга Илияна и синът му Емил, защото самият Петър Петров в момента е в египетски води като главен механик на кораба „Коста Вояджър”. Допълнителна награда имаше и от генералния спонсор на конкурса „Метакса”.

За „Мъж на годината 2012” бяха номинирани трима отличили се през годината българи: професионалният боксьор Кубрат Пулев, механикът-спасител от „Коста Конкордия” Петър Петров и капитанът на националния ни отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров.

Един месец продължи гласуването в официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. Петър Петров спечели допитването с 43,33% от общия вот. Заелият второ място Стилиян Петров пък събра 38,75% от гласовете, а третият Кубрат Пулев остана със 17,92%.

За разлика от предните издания на реномираната надпревара, сега мъжете бяха по-активни в допитването - 58,9 на сто.

Най-много са жителите от София, които са гласували на manoftheyear.bg (31,8%), следват ги съгражданите на Петър Петров от Попово (11,4%), на трето място са тези от Варна (10,5%). В разпределението на вота по градове следват: Пловдив (5,1%), Русе (2,5%), Бургас (2,4%), Габрово (2,3%), Стара Загора (2,3%), Кюстендил (1,9%), Враца (1,7%) и други.

Най-възрастният участник в гласуването е 81-годишен мъж от Ивайловград. Ето и разбивка на гласовете по възраст: от 16 до 20 години - 5%, от 20 до 30 години - 28%, от 30 до 40 години - 33,7%, от 40 до 50 години - 19,1%, от 50 до 60 години - 10,6%, от 60 до 70 години - 3,3% и от 70 до 81 години - 0,42%.

Петър Петров стана вторият спасител-герой след Стефан Стойчев, който оглави класацията за 2011г. И двамата получиха своето признание от българите за делото и саможертвата си, с които спасиха не един човешки живот.

Самият „Мъж на годината 2012” не напусна палубата, а участва в спасяването на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия” край италианския остров Джилио на 13 януари 2012 година. Петър Петров рискува живота си и прави общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега.

Роденият в Попово „Мъж на годината 2012” е сред последните трима моряци, които напускат кораба. Петър продължава да работи към същата фирма, като има зад гърба си 17 години като корабен механик. Женен, има седемгодишен син Емил и дъщеря на година и два месеца- Йоана.
За героизма си по-рано Петров беше отличен с почетен медал като един от 37-те лауреати на наградата за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.

Церемонията „Мъж на годината 2012” съвпадна и с 20-тия рожден ден на Дарик радио, като медията за първи път даде и специална награда „Момче на годината” на Марио Тихомиров. 15-годишният възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Надежда” в Белоградчик трогна цяла България с това как спаси 8-годишния Мишо.

Другата специална, но традиционна награда, коята бе връчена, е „Легенда”. За 2012 година призът отиде при неотразимата фурия Татяна Лолова дни преди да навърши 79 години.

Символът на усмивката, но също така майстор на драматичните персонажи на театралната сцена, в киното и телевизията, е достоен носител на отличието, защото без нея животът на поколения българи нямаше да бъде същия.

Носителка на 17-тия в историята приз „Мис ТВ чар” е Евгения Марчева от БНТ. Екип на Дарик й присъди приза заради чаровното й излъчване в сутрешния блок „Денят започва”. Самата Жени пък преди да стане част от БНТ, дълги години работи в Дарик радио.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !