Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Най-богатият депутат ли застрои Иракли?

отпечатай новината

22.01.2013 16:15 | Видян 9513 пъти

Най-богатият депутат ли застрои Иракли?

Голямата тема на седмицата е защо още се крепи главата на министър Нона Караджова, която позволи не само последният девствен плаж на България Иракли да бъде изваден от защитената зона по Натура 2000, но и да бъде застроен с луксозни хасиенди за олигарси. Препечатваме от бургаския сайт Биволъ, който поема цялата отговорност, сагата около поредното нагло посегателство върху българската природа след казусите с дюните в Несебър и с басейна на Слънчев бряг:

На Иракли се строи - алармираха природозащитници от блога stopatom Снимки от мястото показват, че се изграждат едноетажни и двуетажни бунгала и басейни от фирмата Емона 2000.Емона 2000 е еднолична собственост на лицето Добрин Иванов Иванов. Фирмата има 20% собственост в Иракли АД, която в момента е в ликвидация.

Съпругата на Николай Банев - Евгения, сикаджията Славян Теофилов - съдружник на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, най-богатият българин Цоло Вутов и Стоян Захариев - шефът на офшорната фирма "Суис Пропъртис", която искаше да застрои Иракли, но беше спряна, това са лицата в борда на директорите на Иракли АД. Собствеността на фирмата Иракли АД е на контролирани от тях дружества: Голф Хотели на Баневи (20%), Суис Пропъртис (20%), ИВС на Цоло Вутов. Славян Теофилов като физическо лице също държи 20% от Иракли АД.

Начинът на придобиване на терена от 7002 кв/м, който както се вижда от скицата и от сателитната карта е на самия плаж, е интересен. Основното действащо лице е съдружникът на Емил Димитров - Славян Теофилов. Кой е той и с какво се занимава през годините можете да прочетете в полицейска справка,публикувана в списание "Правен Свят", препечатана по-долу.

В периода 2003 - 2006 Теофилов е собственик на фирмата Дарс Инвест и купува на Иракли няколко имота, които впоследствие разделя и обединява. От тях е получен и въпросният терен със строежа на самия плаж.

Единият от имотите е продаден от частно лице на майката на Славян Теофилов. После тя го препродава на фирмата Дарс Инвест. Друг имот Дарс Инвест купува от фирмата Аква Парк. Аква Парк пък придобива терена от Община Несебър през 2003 г. чрез заменка на 2 апартамента и 2 офиса на обща сума 83880 лв.

През 2009 г. Дарс Инвест заедно с имотите си е препродадена от Славян Теофилов на фирмата Фрам Билд, която е собственост на съпругата и децата на Добрин Иванов. Съседни терени в непосредствена близост до плажа също са придобити от частни лица свързани с Емона 2000, показа проверка на Биволъ в имотния регистър.
 
Емона 2000 притежава още няколко терена в близост до плажа на Иракли. Единият от тях на площ 1700 кв/м. е купен директно от Община Несебър на любезната цена от 19 лв на кв/м. И това става съвсем наскоро, на 01.11.2012 г.
 
Въпреки, че е на самия плаж и попада в 100 метровата забранителна ивица по Закона за черноморското крайбрежие, за проекта е издаден положителен ОВОС от РИОСВ Бургас. В становище на МОСВпубликувано на 13.01.13 след разчуването на случая се казва, че "мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност".

Междувременно природозащитниците съобщиха, че в понеделник, 14.01.2013 от 18ч30 се организира шествие "Последен протест за Иракли". В София сборният пункт е на Попа в 17,30. В 18.00 шествието, за което е уведомена Столична Община ще тръгне по ул. Граф Игнатиев, после по ул. Раковска, бул. Цар Освободител и ще стигне до Народното събрание в 18.30ч. Шествия се организират по същото време въвВарна и в Пловдив.

Полицейска справка за Славян Теофилов, препечатана от публикация на списание "Правен Свят".
"За пръв път Славян Теофилов се появява в гр. Бургас през 1995 г. от името и по нареждане на Поли Пантев. Дейността му е свързана с организирането на контрабанден канал, осигурен от СИК, за внос на черна техника от арабските страни, основно Ливан. Контейнерите се обявяваха пред митница Бургас като обзавеждане на заведения, новогодишна украса и т. н. Често в контейнерите с черна техника от Ливан имаше и фалшиви ирански долари, които се изнасяха за Сърбия и Македония, а от там – за Европа.

Когато нямаше контейнери, Славян Теофилов участваше в контрабандния внос на фалшиви бандероли за алкохол от Украйна – през пристанище Варна.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !