Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

МинистърКИ под път и над път

отпечатай новината

13.03.2013 11:30 | Видян 3432 пъти

МинистърКИ под път и над път

СПЕЦПРОЕКТ 19 калинки и половина- част 4

Още от времената, описани от Ст.Л. Костов в неговата безскмъртна сатира Големанов, отколошена мечта на българите е да видят на вратата си табелка МИНИСТЪР. Уви, когато тези блянове се реализират, резултатите най-често са плачевни, особено когато иде реч за хора недотам адекватни на положението. Но случи ли се те да бъдат и дами, тогава Големанов се омешва с Госпожа Министершата на братския сръбски класик Нушич и положението става неудържимо. Може да се характеризира с една неправилна, но правдива в карикатурен смисъл дучмичка – министърКА.

Нали не сте забравили Румяна Желева? Онази, за която цяла Европа още си спомня като за най-некадърната кандидатура за еврокомисар, която е имало в историята на ЕС. Хайде да се подсетим за нея.
Русата амбиция става евродепутат от ГЕРБ през 2007 г. поради нещастен случай. Момче от листата, подредено на второ място, блъска човек на пешеходна пътека и е принудено да се оттегли съвсем преди вота. Така в Брюксел сяда т.нар. бургазлийка Румяна Желева. На практика тя е от околностите на Нова Загора, сиреч Сливен й е най-близкият окръжен град. Ала там не стъпва, понеже е

заточила майка си в старчески дом


Не знайно как, а може би заради връзките на съпруга й, който е бургаски наместник на мощна корпорация, избраната за втоври мандат евродепутат Желева става външен министър в кабинета на ГЕРБ. Може да се каже, че от нея, та и до края, именно външната политика започна да яде и изяде главата на това правителство. Накрая то остана без съвърешно никаква външна подкрепа и се наложи да си измисля послания от Дейвид Камерън и Бан-Ки Мун, сякаш истината не бе лъснала отдавна.
Голяма грешка, която направи в самото начало тази мила, но никак неподготвена за поста жена, бе вземането за пиар на симпатична девойка на име София от предишната й битност на момиче за всичко в офиса на тв водещите Иван и Андрей.

Липсата на каквато и да било подготовка

Преди препитването при издигането на кандидатурата й за еврокомисар – нещо, за което пиарът има огромна роля, съсипа международният авторитет на ГЕРБ и кариерата на самата Желева.
Вместо да блесне, както се бе подготвила цялата в бяло, тя беше разкрита за непростими за поста, за който кандидатства – а именно комисар по бедствия и конфликтни точки, пропуски. Да започнем с незнаенето на география и то на географията на актуални конфликти. Борисов допусна стратегическа грежшка като се застъпи за нея не само пред родната пубрика, но и в Европа. А битката беше очевидно загубена. Също като каузата.
От учтивост ЕНП задържа Румбата поне като формален заместник-председател на десните, но тя не набра точки да се класира сред десетте нови замове в края на миналата година в Букурещ. Това беше

уникален шамар не само за нея, но и за ГЕРБ


от името на европейските им събратя. Така всяка надежда, че хората отвъд границите на милата ни родина имат също толкова кратка памет, колкото нас, бяха ужасяващо попарени.
Желева си тръгна в началото на 2010 г., но нова шарматна дама прослави кабинета. Първо премиерът, малко подценявайки аудиторията, заяви, че я е „намерил на кръстовището до бензиностанция”. После проф.д-р Анна Мария Борисова започна да показва зъбатия си характер, пише Супер19'.

Понеже се опита да наруши и някои монополи, които душат здравеопазването, самата тя беше обвинена в обвързаности с наши босове и с чужди мастодонти в здравния бизнес. Понеже не беше любимка на медиите, те не й оказаха вероятно очакваната от нея заради работата й по същество подкрепа, та така скоропостижно, след някой и друг месец, и тя като Желева се раздели с поста си.

Чудото, което се нарече „тежката артилерия на ГЕРБ”


и дойде като четвърти поред здравен министър в един само кабинет на ГЕРБ обаче измести де що има скандали. Някоя си Десислава Атанасова от Русе, една жена на 33, преди да стане депутат пребиваваща като юрисконсулт на психодиспансер и ползваща се с очевадните протекции на местния „мажоритарно” избран депутат Нунев – бивш полицай,  седна в креслото за ужас на лекари и пациенти. Близо годишното й министерстване запуши и без друго проблематичната здравна система. Не бива да се забравя, че финансовият гений на правителството Симеон Дянков си позволи забраненото от закона – взе 1,6 млрд. лева от резерва на Здравната каса, който е частен – вноските на хората и затова неприкосновен, и го хвърли в черната дупка, която той си наричаше бюджет.

Докато той вършеше подобни работи, министърКАта бе заета с по-лични дела. Важно е да напомним това безсрамие. Не помним министерски мъж да е печелил в мандата на жена си обществени поръчки за милиони. Нито пък да е имал съдружие с очевидно облажваща се яко от проектите на правителството филма като Главболгарстрой. Ето и историята:
Също като мъжа на Искра Фидосова, свързан с фирма, която тури дограми на парламента, и половинката на здравния министър – четвърти в мандата на ГЕРБ, Деси Атанасова се е пооблажил, докато тя е общинска съветничка и депутатка.

Според разкритие на колегите от Преса министерският съпруг е едноличен собственик на Декра строй. Сиреч, фирмата е изцяло на Красимир Стефанов Атанасов. Седалището на строителното дружество е на русенската улица Цанко Церковски 6, където се помещава и спечелилият вече поръчки за няколко милиона консорциум ГБСД-09. В него едноличната фирма на министерската половинка е в съдружие с 90 процента, а скромните 10 са за гиганта Главболгарстрой или ГБС - Русе. Красимир Атанасов е и управител на дружеството. Министерският съпруг има още една фирма – тя носи доста странното име Мравка ЕООД.

Строителният бизнес на Атанасов тръгва нагоре, когато съпругата му влиза в политиката

Преди да стане депутат, настоящият здравен министър бе общински съветник от ГЕРБ в Русе. През юли 2008 г. фирмата на съпруга й Декра строй ЕООД печели поръчка за преустройство на сградите на Центъра за психично здраве и изграждане на обществено-информационен център. Този контракт е на стойност 156 408 лв. Десислава Атанасова е била юрисконсулт на психодиспансера от 2005 г. до 2007 г. На 15 февруари 2010 г., когато вече е шеф на здравната комисия в парламента, центърът, откъдето тя дойде в политиката, възлага обществена поръчка за 771 141 лева на консорциума ГБСД-09. Не е трудно да се пресметне, че общата сума на двата договора е близо милион лева. Както се казва в такива случаи –на печелившите честито!

Поредна апетитна строителна поръчка е получил съпругът на здравния министър Десислава Атанасова – Красимир. Този път по сметките на дружествата на предприемача ще постъпят други 1 милион лева, разкрива проверка на в. Преса в Агенцията за обществените поръчки. В края на септември тази година кметът на Враца Николай Иванов подписва два договора с които русенския консорциум ГБСД – 09, включващ фирмите Декра – строй ЕООД и ГБС – Русе АД за 951 572 лева без ДДС (или 1 141 886 лв. с ДДС). Управител на обединението и собственик на 90 процента от акциите е Красимир Стефанов Атанасов – съпруг на министъра на здравеопазването.Общинската власт избира русенската фирма да построи защитено жилище във врачанския квартал Река Лева. Стойността на договора е 407 593.97 лева без ДДС.

ГБСД-09 печели и втори договор. Той е за 543 979 лева без ДДС и е за построяване на Център за настаняване от семеен тип в квартал Дъбника. Двете строителни поръчки на Красимир Атанасов са част от проекта ИСКРА – Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи. Той се финансира основно по Оперативна програма Регионално развитие. Община Враца се включва в строителните работи със скромните 132 113 лева. По проекта ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище.
В други държави след подобни разкрития министрите не просто подават оставка, но никога повече не си и помислят за политика.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !