Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Временното правителство скочи на Сашо Диков

отпечатай новината

22.04.2013 18:30 | Видян 2411 пъти

Временното правителство скочи на Сашо Диков

Пресцентърът на Министерския съвет разпространи гневно писмо, в което обвини журналиста Сашо Диков , че грубо е излъгал и манипулирал общественото мнение заради материал, излъчен по Нова ТВ. Той засягал служебния министър-председател Марин Райков.

Писмото е изпратено до шефовете на Диков в телевизията и до редица институции и неправителствени организации, сред които и Съвета за електронни медии и Съюза на българските журналисти. Очевидно обаче личи страхът на кабинета и на пиарката му Ивет Добромирова, която е написала писмото срещу срещу телевизионния водещ Сашо Диков.

Правителствената пресслужба не е доволна, че в частната медия Диков "си е позволил" да пусне само 2 минути от около 10-минутния си разговор с Райков и не е излъчил цялото интервю, което обаче е негово право. "С изключителна загриженост поставям на вниманието ви и на вниманието на широката общественост недопустимо нарушение на професионалните стандарти и взаимоотношенията между институциите в лицето на министър-председателя и министър на външните работи на Република България Марин Райков и представител на медиите в лицето на г-н Сашо Диков, водещ на предаването по Нова ТВ "ДИКOFF", се казва в писмото на правителството.

"На редовната пресконференция след заседанието на Министерски съвет в сряда, 17 април, г-н Диков зададе поредица от въпроси на премиера, на които обстойно му беше отговорено. Не така обаче бяха предадени нещата в ефира на Нова ТВ в предаването Дикoff на 20 април. Нещо повече. Излъченият материал беше грубо манипулиран и тенденциозно монтиран, така че не само не бяха предадени точно думите на министър-председателя в отговор на въпросите, а тъкмо напротив – от излъчения откъс излизаше, че Диков е задал въпроси, които са били посрещнати с дълго мълчание и са останали с оскъден отговор и напълно без такъв.

Това е не просто некоректно. Това е груба лъжа. А когато зададените въпроси са и от първостепенния дневен ред на обществото в тези дни, тогава манипулацията е грубо нарушение на всички етични, морални и професионални норми. Лъжливите внушения бяха подсилени и от надписите на екрана. Един от тях гласеше: "Въпроси без отговор". Друг: "Близки срещи с Марин Райков", а трети имаше красноречиво съдържание: "Когато планината не отива при Мохамед, Мохамед отива при планината".

"Какъвто и да е коментар относно ситуацията е напълно излишен. Журналистите са призвани да информират коректно и да бъдат обективен коректив, а не груб манипулатор. Медиите са четвъртата власт, защото със своето мощно оръжие те трябва да служат на обществото, но чрез истината. Когато тяхно оръжие стане лъжата, това е пагубно за същото това общество.

По време на своите срещи с журналистите, без значение от форма́та и формата, министър-председателят и министрите от кабинета информират обществото за взетите от тях решения и конкретните действия, които предприемат във връзка с първостепенните за страната и гражданите проблеми. Всички зададени въпроси винаги са получавали своите адекватни отговори с нужното уважение", се казва още в писмото. Водещият Сашо Диков на свой ред отказа всякакви коментари по повод кървавото писмо на властта.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !