бТВ излъчва боксовата гала вечер на...

Срещите на братя Пулеви ще бъдат излъчени пряко по bTV,...

Фънки смени Капките с Hell’s Kitchen,...

Четири от жените в червения отбор ще се борят за мястото...

Тони Димитрова: "Тоника" се скараха за пари

отпечатай новината

02.08.2013 11:39 | Видян 5022 пъти | Гласували 2

Тони Димитрова:

Броени дни ни делят от началото на "Бургас и морето". Фестивалът е насрочен за събота в Летния театър в крайморския град. Всеки ден се свърза с певицата, която като че е най-тясно свързана с него - Тони Димитрова. Макар от 10 години да е прекъснала участието си в конкурсната програма, тя продължава работата си като организатор и признава, че от сърце обича този фестивал. Тази година обаче той бе придружен от скандал - песента на "Тоника" бе оттеглена от участие от композитора ѝ Асен Масларски, тъй като певецът Тео Шишманов в последния момент отказа да излезе на сцената. Оказва се, че в основата на всичко стоят парите, разкри Тони. Пред вестника тя сподели още как прекарва лятото и какви са отношенията й с участниците в шоуто "Черешката на тортата", с които бе в кулинарна битка по време на "морската седмица" на предаването.

Тони, как прекарвате лятото, започна ли вече почивката Ви?
Да, от неделя имам десетина почивни дни. Ходих на плаж, но имаше много хора и затова вече съм на басейн. Обичам да плувам в басейна, имам едно студио на 30 километра от Бургас, край Дюни, и съм в него. Но всяка вечер се връщам в Бургас. Приятелите ми са тук, а ние с детето ми се прибираме. Имам си задачки в Бургас и трябва да действам по тях.

Няма ли да си организирате истинска почивка, далеч от дома, от работата?
Първо чакам да мине фестивалът "Бургас и морето", защото съм в организационния комитет. На разположение съм по всяко време, когато ми се обадят. Готова съм да тръгна във всеки момент, в който съм нужна. По фестивала нямам музикантска и певческа работа, но съм в помощ на организаторите. Занимаваме се с резервациите, сложна е подготовката на документите на участниците, за всеки се прави договор, аз събирам данните. Не го правя за пари, а със съвсем идеална цел - защото ме поканиха и защото си обичам фестивала. Ако съм им полезна, ще бъда щастлива.

Тази година обаче фестивалът беше помрачен от скандал - Тео от "Тоника" отказа да се яви и заради това песента на групата беше оттеглена. Как се отразява това на фестивала?
Имиджът на фестивала не е накърнен. Това са някакви вътрешни неща в екипа, в които аз не искам да се бъркам. Ние от "Бургас и морето" нямаме нищо общо с тях. Те така са решили,оттеглят си песента. Но лично аз съжалявам, защото чух песента, тя е много хубава и мисля, че "Тоника" щяха да я направят прекрасно. Що се отнася до изтъкнатата причина, че видите ли, хонорарите са еди-какви си и са много ниски, извинете, но аз като човек, който от 1996 г. всяка година съм на фестивала, макар че като участник съм спряла да се явявам от 2003 г., знам, че хонорарите са ясни още в началото. Всеки, който иска да участва, получава регламента. Не е нечувана новина какви са хонорарите, нито какви са наградите! мисля, че за група са около 400 лева. Така че като участник ѝ пряк свидетел на тези събития по никакъв начин не приемам обвиненията, че фестивалът е виновен за оттеглянето на песента, защото хонорарите му са ниски. Не, той не е виновен. Нещата са ясно и прегледно написани.

Значи в основата на проблема стоят парите?
Аз например съм била гост на "Пирин фолк" и в този фестивал не се дава хонорар за изпълнение, а доколкото знам 4 само за наградените песни. Все пак, това е фестивал, не е концерт. Ако един изпълнител се яви сам, хонорарът му е приемлив, но когато се яви група, той трябва да се раздели между няколко души. Разбира се, тогава парите са много по-малко. Но никой няма вина. Самият Тео е признавал, че му е трудно финансовото положение и когато си е изчислил каква сума ще вземе от това участие, е преценил, че не го устройва. Това е негово решение. Просто аз съжалявам,че "Тоника" няма да участват.

Губи ли фестивалът от това?
На мястото на тази песен ще влезе следващата по точки, получени от журито. Така че фестивалът не губи, губят изпълнителите. Във фестивала пак ще вземат участие 12 песни. Аз ги чух всичките. Има прекрасни песни. С педента на "Тоника" те щяха да се с една повече, но така стоят нещата - тя няма да участва.

На кого ще стискате палци?
Не бих искала да се ангажирам с имена. Имам няколко песни фаворити. Винаги е така с мен. Когато съм била в журито или в комисията, много щедро съм писала десетки. Винаги съм имала поне по три максимални оценки.

Ваня Костова ще се явява като участник. Вие имахте дълга вражда, след това се сдобрихте.Тя сред фаворитите Ви ли е?
Враждата ни е минало. Ние никога повече няма да бъдем врагове. Никога не сме се карали открито, не сме си говорили глупости. Ако е имало нещо между нас, е било съвсем културно. Винаги съм я Уважавала като певица,
защото тя е Велика певица. И съвсем чистосърдечно и с най-топли чувства ще ѝ стискам палци.

Защо се отказахте да се състезавате в "Бургас и морето"?
Защото има едни думи мярка и приличие. Аз три пъти съм печелила награда на публиката, която е над първата награда. Първите години имам едно трето и едно второ място. Предостатъчно ми е. Почти всяка година имам най- малко по две предложение за песни за участие, но вече всички знаят, че аз не участвам. Взела съм си от "Бургас и морето" каквото ми е било необходимо, взела съм достатъчно награди и обич от този фестивал. Смятам, че човек трябва да усети кога да спре.

Това като че е единственият оцелял фестивал в България през годините. Как си го обяснявате?
Общината и хората в Бургас влагат неистови усилия да го има. Много е лесно едно нещо да се загроби и да кажеш, че нямаш пари за него. Но българската песен трябва да я има, а като и обвиняват, че правим заговори срещу този или онзи изпълнител, а това ме потриса. Аз съм била в тази "манджа" и ви уверявам, че няма никакви предварителни уговорки. Миналата година бях в журито заедно с Дони, той просто преброи точките и така беше излъчен победителят.

Как си обяснявате това негативно отношение?
Явно българите сме си такива. Ние сме негативисти - преди да похвалим някого, трябва първо да го оплюем. Плювните у нас винаги вървят преди признанието. Това ни е манталитетът. Кофти черта!

Какво мислите за кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа? Доста градове се борят в това състезание. Къде е Бургас в класацията според вас?
Естествено, с две ръце рих гласувала, че Бургас заслужава тази чест. Той е сериозен културен център на тази държава. Това в никакъв случай не изключва кандидатурата нито на София, нито на Варна, нито даже на Силистра или Карлово. Не подценявам нито един град. Наскоро бях в журито на един фестивал във Велинград.Там също кипи цял месец прекрасна културна програма. Нито един град в тази малка държавичка не бива да бъде подценен. Просто ние сме нация, щастливо богата на много изкуства. Така че стискам палци и на моя Бургас, и на вашата София, и на всеки един град, защото знам в това оскъдно време колко душа влагат хората.
 
Наскоро Ви гледахме в "Черешката на тортата". Във фейсбук страницата на предаването вашата седмица беше опреелена като най-приятната. Вие как я определяте?
И аз чух, че така са я определили. Много ми стана сладко на душата! Аз не влизам във фейсбук от миналата година, но приятели ми казаха. Много ми беше мило!

Какъв спомен ще запазите от това участие?
Всички близки и приятели ми казват, че съм добра готвачка. Но когато има камери, има един стресиращ момент - човек се разсейва, говори на камерата и току забрави чушките като мен. Стават такива инфекции. Но пък важното е нещата да се приемат с чувство за хумор. Аз, общо взето, това правех през цялото време. Ние бяхме там, за да си хапнем, да си поговорим и да се опознаем. Аз се познавах с Искрен Пецов и с Иво Танев, със Златка Димитрова се бях виждала веднъж, със Здравко не се познавахме. Но фактът, че и досега се чуваме много често с всички, трябва да говори, че си останахме приятели завинаги.

Значи поддържате връзка?
Да! Много често си звъним по телефоните. Само Здравко живее в Приморско, а аз - в Бургас. Другите са в София, но между нас се получи някаква магия. Накрая ни беше много тъжно и затова с Искрен решихме, че най-подходящата песен за довиждане "Ако ти си отидеш за миг". Това, което сте видели на екрана, е същото като в живота. Никой от нас не е преигравал. Нашите отношения са такива - топли и искрени и до днес. Мисля, че няма причина да се развалят и бъдеще.

автор: Всеки ден

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !