Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

София приема Дните на корейската култура

отпечатай новината

13.09.2013 17:30 | Видян 1406 пъти

София приема Дните на корейската култура

Самолетен билет до Република Корея, традиционни игри - джеги и тухо, снимки в национални носии ханбок са сред изкушенията за посетителите на Дните на корейската култура /19 - 21 септември/, научи БТА от организаторите - посолството на Република Корея.

С културните събития в София ще бъде отбелязан корейският Ден на благодарността Чусок /Chuseok/ - един от най-големите и най-важните празници в Корея, на който корейците, които в по-голямата част от историята си са били аграрен народ, благодарят на своите предци за реколтата през годината и споделят богатството си със семейство и приятели.

Традицията е следвана и до днес. "Почувствайте се по-близо до Корея с всички сетива" е мотото на Есенните дни на корейската култура.

Те включват прояви от различни изкуства, демонстрации на таекуондо, фотоизложба, дегустация на традиционна кухня - в Централния военен клуб, в кино "Люмиер" в НДК и на открито - в пространството пред киното. Входът е безплатен.

За най-запалените почитатели на корейската вълна ще има ново издание на K-Pop фестивала "Go to Korea" - на 21 септември от 14.00 до 18.00 ч. в кино "Люмиер". Фестивалът е спонсориран от Асоциацията на корейската общност в България. Победителят ще получи самолетен билет до Корея.

Жизнерадостни творби на композитори от Изток и Запад ще звучат на концерта на Врачанската филхармония под палката на корейския диригент Течъл Но с участието на солистите Kи Йънг Янг - сопран, Куанг Хун Ли - пиано, Йе Хйън Ким - обой. Празничният концерт е в Централния военен клуб на 19 септември от 19.00 часа.

За киноманите са трите съвременни корейски филма в кино "Люмиер", в които на фокус са човешките отношения, житейските изпитания и предизвикателства.

Първата прожекция е на спортната драма "Пейсмейкър" на Дал-Джунг Ким - на 20 септември от 13.00 ч. Обещаващият атлет Ман-Хо е принуден да се откаже от мечтите си заради тежка контузия на крака.

Един ден му е предложен шансът да бяга като пейсмейкър на корейския олимпийски отбор - маратонец, който определя темпото на своя отбор през първата половина на състезанието. Въпреки че може да бяга само до 30-ия километър, Ман-Хо се впуска в 42, 195-километровото състезание на мечтите си с риск повече никога да не може да бяга.

Бивш футболист се отказва от магазина си за спортни принадлежности, недостъпни за малките любители на популярния спорт, за да им стане треньор в "Босонога мечта" на Те-Гюн Ким.

В семейната комедия "Татко" на Джи-Сунг Хан мениджър на таланти, който търси успеха в Америка, по стечение на обстоятелствата внезапно се се оказва баща на шест деца.

Разнообразието от събития с безплатен вход ще осигури на българската публика възможността да опознае и да се наслади на уникалните корейски традиционни и модерни изкуства, усъвършенствани в продължение на пет хиляди години.

Поредицата от прояви за празника Чусок, организирани в културната столица София, ще донесе естетическо удоволствие, ще обогати езика на изкуството и ще насърчи развитието на българско-корейския културен обмен, убедени са инициаторите.


Източник: btvnews.bg

Снимка: sxc.hu

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !