Евровизия 2024: Хърватия, Франция и...

Конкурсът за песен Евровизия 2024 беше открит на...

София Прайд 2024 ще се проведе на...

София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на...

Прокълнатият филм за Ванга тръгна

отпечатай новината

18.09.2013 13:15 | Видян 3176 пъти

Прокълнатият филм за Ванга тръгна

12-сериен филм "Вангелия" за петричката пророчица Ванга тръгва по държавната руска телевизия от днес. Той ще се излъчва в сряда и четвъртък от 20,30 ч. българско време. От 21,30 ч. ще има и следваща серия. По всичко личи обаче, че лентата ще направи всичко възможно да изкара Ванга преродена руска душа, каквито бяха първоначалните опасения от българска страна, пише Всеки ден.

Сериалът има претенциите за документалност, но си измисля как българският феномен е посетена от Хитлер, как предсказва смъртта на Сталин и е арестувана за това. Твърди се, че предсказанието на пророчицата за човек с името Владимир, който ще спаси Русия и света, е истинската причина 12-серийният филм да получи пари от държавата и да се излъчва по руската държавна телевизия.

По предварителна информация в сериала има директна възхвала на руския президент Путин, вкарана в устата на пророчицата. Проблемите и нещастните случайности съпътстват целия период на направа на 12-те епизода за Ванга от миналата година до това лято. Почти никой от екипа не е пожален от тях.

За режисьора Сергей Борчуков те са нещо като постоянно присъствие. Веднъж по време на снимки той е нападнат от рояк пчели. Никой друг от екипа не усетил жилото им, защото насекомите се насочили точно към режисьора. Въпреки че го нападнали и нажилили, снимките не били прекъснати. Преди да започне работата по филма, Сергей Борчуков закъсал с колата си на влакови релси и за малко не попаднал под колелата на локомотива.

Първо филмът е бил предложен на режисьора Владимир Меншов, направил единствения съветски филм, носител на "Оскар" - "Москва не вярва на сълзи". Той прочел сценария, след това посетил местата, където е живяла Ванга, и се отказал. Не обяснил защо.

От главната роля са се отказали Людмила Чурсина и Лариса Лужина, както и Валентина Тализина. Последната почти се навила, но все пак решила да попита самата Ванга, макар и насън. Тализина не казала какво е сънувала, но пък веднага се обадила на продуцентите и отказала ролята.

А прочутата в Русия Ина Чурикова си счупила и двете ръце, след като се съгласила да изиграе Ванга. Когато отишла на среща, за да подпише договора, тя се подхлъзнала на заледен тротоар и после гипсирали двете ѝ ръце. Преди нея ролята на Ванга била предложена на Рима Маркова, но личният ѝ духовен наставник ѝ забранил да се превъплъти в този образ. Екипът сънува пророчески сънища.

Въпреки нещастните случки руският екип тези дни обгръща сериала с мистика в желанието да докаже, че това е най-добрият филм за българския феномен. Кинаджиите започват да си вярват, че заприличват на пророчицата и че тя ги покровителства от отвъдното в знак на благодарност. Затова най-често пред медиите в навечерието на премиерата говорят петте изпълнителки на ролята на Ванга.

Една от тях е руската участничка в конкурса за красота "Мис Вселена 2005" Наталия Николаева. Тя играе тийнейджърката Вангелия от 14-ата до 20-ата ѝ година. Тези дни тя "разкри" пред руските медии, че е започнала да сънува пророчески сънища. Според Наталия всички нейни колежки, играещи Ванга, са попаднали неслучайно в сериала. Защото и петте имат някакви свръхсетивни качества.

Ирина Рахманова, която изпълнява младата пророчица от 25 до 42-годишната ѝ възраст, разказва: "Беше ми странно колко ми е лесно да играя сляпата Ванга. Сякаш някога съм била такава. Веднъж ми се случи да загубя гласа си и съвсем не можех да говоря. В този момент слухът и зрението ми сякаш станаха много по-силни. Така е било и при Ванга - няма очи, но всички други осезания са й развити много. Сложно беше в емоционалните сцени, не отричам". Елена Яковлева, която изпълнява Ванга от 50-ата ѝ година до смъртта, твърди, че все по-често се осланя на интуицията си.

"Често по вида на човека преценявам дали мога да му се доверя. Пред лицето ми минават толкова лица, че вече се научих да откривам закономерности". Яковлева се гордее особено много и с това, че за всеки епизод с нея е трябвало да я гримират по 5 часа, за да прилича на петричката пророчица. Кристина Пакарина е най-малката Ванга - само 6-годишна, а Дария Отрошко изпълнява 12-годишната Вангелия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !