И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Руската църква: Ванга е обикновена магьосница!

отпечатай новината

27.09.2013 10:15 | Видян 2319 пъти

Руската църква: Ванга е обикновена магьосница!

Сериалът за Ванга, който се излъчва по Първи канал на руската телевизия ОРТ, изправи на нокти тамошни духовници и творци. Руската православна църква се разбунтува срещу филма, тъй като според нейни представители Ванга била представена като светица. Отделно изследователи на пророчицата в България и в чужбина възроптаха срещу изкривяването на историческите факти около Ванга, пише vsekiden.com.

Във всеки филм има художествена измислица, но е скандално, когато на реално съществуващи личности се приписват лъжливи думи, спомени и разговори с други реални хора. Така например историци са възмутени от "срещата" на Ванга с Хитлер, която станала в България през 1941 г. "Църквата се отнася отрицателно към дейността на Ванга. Тя никога не е имала нищо общо с Бог, а предсказанията й не са имали никаква връзка с Божественото откровение", отсича пред руския сайт "Православието и светът" свещеникът Дионисий Свечников. Той коментира, че българската пророчица имала контакт с нечисти сили.

Руският духовник е възмутен от появилите се слухове, че Българската православна църква е канонизирала Ванга за светица. Това е откровена лъжа, казва той. Протойерей Димитрий Смирнов стига по-далеч. Той направо нарича Ванга магьосница и обвинява руската телевизия, че пълни главите на хората с окултни неща, вместо да ги учи на християнски добродетели. „Когато от народа изчезва религията, както е казано, "свято място празно не остава", и идват бесовете. Услуга им оказва и телевизията, която превръща това в бизнес, подобен на наркотърговията, оръжието и порнографията. Особено страшно е, че с това се занимава Първи канал на руската телевизия.

Ванга е обикновена магьосница всичките й предсказания не струват и пукнат грош. Тя просто се е възползвала от своя недъг, знаейки, че сред народа винаги има особено отношение към болните. А тези, които са й помагали, са я превърнали в комерсиален проект", громи филма свещеникът. Той е възмутен, че духовниците в лентата са изобразени като пълни идиоти. "Ако на зрителите се харесва да се потапят в такава черна и безпросветна глупост, нека гледат този сериал, но предупреждавам, че душевно здраве от това няма да придобият. Напротив, в ума им ще се запечатат неща, които са вредни за душата", твърди Димитрий Смирнов.

В Петрич пък, където леля Ванга живееше и пророкуваше, са възмутени, че руснаците са откраднали пророчицата и са сложили ръка на историята и мита за нея. "В България сме много удивени, че в Русия съществува истински култ към Вангелия Гущерова", казва Руси Русев - председател на Енорийския издателски център "Св. св. Кирил и Методий" в София. Според него съветският социализъм съвсем разрушил самосъзнанието на руснаците и само тези, които водят църковен живот, могат да различат истината от манипулацията. За каква святост може да говорим у Ванга, след като тя взимаше пари за своите пророчества, пита Русев. Нима светите хора, които притежават божи способности да лекуват, взимат пари за това, продължава той.

Иначе 12-серийният игрален филм за Ванга по рейтинг може да се сравни само с футболните мачове. "Вангелия" се излъчва в праймтайма. Руската опозиция пък негодува, че в сериала се възхвалява индиректно и сегашният президент Владимир Путин, като на пророчицата се приписват думи във възхвала на личността му. "Няма сила, която може да сломи Русия. Тя ще се развива, расте и крепне. Всичко ще се разтопи като лед, едно ще остане неизменно - славата на Владимир", казва пророчицата във филма.

Хитлер е построил къщата на Ванга в Рупите според сценаристите на сериала. Според мита пророчицата приела фюрера, който бил заведен там по личната препоръка на цар Борис III. Пророчицата дори посъветвала нацисткия диктатор да не пипа Русия, защото ще изгори. Епизодът обаче, който отразява това в сценария, става причина една от поканените за ролята на Ванга актриси - Валентина Тализина, да откаже ролята, тъй като според нея това било измислица и пророчицата се явила в съня й, за да я предупреди.

"Можем да допуснем, че Хитлер се е срещал с Ванга, защото никъде няма данни за обратното. По онова време той е бил в България и е напълно възможно двамата да са осъществили контакт", защити тезата си режисьорът на сериала Сергей Борчуков.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !