Първо правило на българската...

Първо правило на българската политика: едно е да не...

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's...

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell’s Kitchen....

Балкански фестивал на ракията в София

отпечатай новината

09.10.2013 11:40 | Видян 1216 пъти

Балкански фестивал на ракията в София

На 24 октомври, в НДК – Мраморно фоайе, от 11:00 часа ще отвори врати първият Балкански фестивал на ракията. По време на фестивала ще бъдат представени ракии от родните производители, както и традиционни, високоалкохолни питиета от Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Официалният старт на фестивала ще бъде даден  в 12:00 часа от представители на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по лозата и виното и Национална лозаро-винарска камара. По време на откриването гостите ще бъдат приветствани с изпълнение на Таня Митева от ансамбъл „Филип Кутев” и специалното участие на Димитър Туджаров – Шкумбата.

В рамките на фестивала, посетителите ще имат възможност да дегустират над 150 вида дестилати. Освен пълна гама продукти, производителите ще изложат и най-новите и специални отлежали ракии. Сред специалните предложения на феста ще бъдат рядката розова ракия, български орехов ликьор, както и много нови и непознати български марки, представени единствено и специално за събитието. Ще присъстват и традиционните напитки на съседните държави от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Посетителите ще имат възможност да закупят напитките на цени на производителите директно от изложението, благодарение на дистрибутор на алкохолни напитки Меик 98 ЕООД.

В рамките на изложението ще може да бъде разгледана уникална изложба от лимитирани серии, бутикови или отлежали ракии от страната и региона. Вечер, след 17:00 часа, посетители ще станат свидетели на уникално барман шоу, в което ще бъдат показани коктейли на базата на ракия. В специално обособена „Мезе зона” ще могат да бъдат опитани  най-добрите комбинации на храна с различните високоалкохолни напитки. Шеф-готвачът Сидония Радева ще покаже как може да се готви с ракия, както и възможности за представяне на напитката с други храни.

За доброто настроение по време на Балканския фестивал на ракията ще се погрижат музикантите от Берковска духова музика. По време на втория ден от фестивала – 25.10.2013 от 17:00 часа те ще забавляват всички посетители. Програмата на фестивала включва още майсторски класове и лекции, свързани с традициите и производството на балканските напитки. Гост-лектор и сомелиер от Турция ще проведе курс, свързан с производството и дегустацията на традиционните турски напитки. Конкурс „Продукт на потребителя”, организиран с Асоциацията „Активни потребители”, ще оцени любимата напитка на посетителите, сред изложените.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !