Серебренников с пола в Кан

Известният руски режисьор Серебренников се яви на среща...

Теди Кацарова изруся: Фото на деня

Теди Кацарова изруся: Фото на деня

Мутафова в инвалидна количка

отпечатай новината

19.10.2013 09:00 | Видян 2092 пъти

 Мутафова в инвалидна количка

Стоянка Мутафова вече се движи с инвалидна количка. С огромно усилие на волята и физиката 92-годишната актриса прави най-много 5-6 крачки и рухва от изтощение. Заради проблеми с краката тя непрекъснато се нуждае от някой, който да я държи, за да стои права. В същото време отказва да ходи с бастун, научи vsekiden.com.

На 92 години, когато всички очакват да слезе от сцената, Стоянка Мутафова направи фурор в софийския Сатиричен театър с поредна премиера. Тя обра овациите на публиката в „Златният телец" по Илф и Петров. Истинска караница обаче видяха зрителите, когато дойде време за аплодисментите. Две от актрисите почти носеха Мутафова по сцената, държейки я за двете ръце, за да може да се поклони. Стояна едва ходеше, но им каза да я пуснат. Те обаче отказаха от притеснение, че ще падне и ще се потроши пред публиката. „Оставете ме на мира, ви казвам! Не ми трябвате!", накара им се Стояна. Те упорстваха още малко, накрая видяха, че няма да излязат наглава с нея, и я пуснаха. Актрисата едва-едва направи няколко крачки, колкото да стигне средата на сцената. Там се улови за подмишницата на колегата си Калин Сърменов и остана до него, усмихвайки се щастливо на публиката.

На по-наблюдателните им направи впечатление, че през цялото представление Мутафова е или седнала, или разчита на солидна подкрепа, за да не падне. Тя сама помолила да участва в „Златният телец", затова авторът Юрий Дачев измислил специална героиня - съдържателка на публичен дом. Ролята й е написана така, че да се движи в инвалидна количка по сцената. Само в една сцена е права, но се държи здраво за златна клетка, за да не падне. Когато пък трябва да ходи сама, я придържат поне две, а понякога и три млади актриси. По едно време Мутафова си забрави репликата. Въпреки това обаче беше шумно аплодирана. 
В инвалидна количка актрисата играе и в „Столетие мое", но доскоро нямаше проблеми поне с поклоните. Сега обаче дори за тях й трябва помощ.

„Стояна е световен феномен - единствената актриса, която играе в театъра на 92 години. Бет Дейвис и Лилиан Гиш са се снимали в киното на тази възраст, но на сцената е много по-трудно", коментира авторът на пиесата Юрий Дачев.
 
Снимка: vsekiden.com 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !