Уилям наруши мълчанието си за рака на...

Принц Уилям обеща да се "грижи" за принцесата на Уелс,...

Македонци пристигат в Съни бийч с...

Група македонци ще пристигне в хотела в „Съни бийч“ тази...

Адвокатът на президента пазарува морето

отпечатай новината

07.11.2013 13:15 | Видян 2016 пъти

Адвокатът на президента пазарува морето

Кипърска офшорка, управлявана от подставеното лице на президента Росен Плевнелиев в островната държава – Георгиос Киру, е пазарувала на кило жилища по морето. Само за ден дружеството „Дионвил холдингс лимитид” с управител именно мистериозния адвокат, се е сдобило с 5 апартамента в три комплекса на плажната ивица между Св. Влас и Елените. Всичките те са част от ваканционното селище Форт нокс, собственост на едноименната фирма, която преди близо година изскочи покрай аферата „Дюнигейт”, пише Монитор.

Подставен

Кипърското дружество „Дионвил холдингс лимитид” е създадено в Никозия през април 2008 г., а според родния регистър за фирмено разузнаване ДАКСИ е започнало да действа у нас броени месеци по-късно – през ноември същата година, с обхват на дейност покупко-продажба на собствени имоти. Фирмата няма регистрация в България, но има право да упражнява дейност на територията на страната, тъй като е от държава - член на ЕС, и има собственост у нас. Като неин управляващ е посочен именно Георгиос Киру. Това е човекът, ръководил като подставено лице в продължение на години двете кипърски офшорки - „Инокс мениджмънт лимитид” и „Белингам дивелъпмънтс лимитид”, през които Плевнелиев е прехвърлил в островната държава около 1 млн. долара от общия си бизнес у нас с немците от „Линднер”. Така хазната е била ощетена с почти четвърт милион долара от неплатени в България данъци.  Както вече „Телеграф” разкри, от юни 2011 г. насам официален собственик на 90% от капитала на „Инокс” е първата съпруга на Росен Плевнелиев – Вероника. От същата дата тя заема и поста управител на офшорката, на който преди това е бил Киру.

Съвпадения

Съвпаденията не спират дотук и са твърде много, за да могат да минат за случайни. Справката в кипърския търговски регистър показва, че „Дионвил холдингс лимитид” е регистриран на същия адрес в Никозия, на който се води и фирмата, ръководена от Вероника Плевнелиева „Инокс мениджмънт лимитид” - ул. „Айу Павлу”15, Ледра хаус. За разлика от България в Кипър Киру не се води неин управител. За сметка на това мениджъри на „Дионвил” са все дружества от съзвездието офшорки, с които е била прикривана собствеността на „Инокс” преди влизането на Плевнелиева да я осветли. Проформа фирмата се върти от Mediterranean Directors Limited и Mediterranean Secretaries Limited, а в самото начало за неин собственик се е водела кипърската фирма Mediterranean nominees limited. В момента собствеността в „Дионвил” отново е замаскирана през офшорки, но този път в Белиз – друго любимо място на политици и бизнесмени със съмнителни капитали. Според кипърския регистър съдружници във фирмата са три регистрирани в централноамериканската държава дружества - Erland Trading Limited, Ermon Ventures Limited и Remed Enterprises Limited. Всичките се водят на един и същи адрес  - общ офис в бизнес сграда. Любопитен и също едва ли случаен факт е, че Ледра хаус, където са регистрирани „Дионвил” и „Инокс” на Плевнелиева, е основното седалище на една от най-големите адвокатски кантори в Кипър, чийто шеф - Христодулос Василиадис, е и почетен консул на Белиз в Никозия.  

Имоти

Макар според ДАКСИ регистрацията на „Дионвил” у нас да продължава да е активна, справката в българския имотен регистър показва, че фирмата е пазарувала имоти само през 2008 г., и то в един и същи ден – 21 ноември 2008 г. Един от тях е в комплекса „Панорама форт бийч”, три в „Марина вю форт бийч” и още един в „Месамбрия форт бийч”. Именно на последното място се води и офисът на компанията. Общата площ на апартаментите е 540 кв. м, като освен че са все в сгради, строени от компанията „Форт нокс”, между тях има и още едно свързващо звено – продавачът им е един и същи. „Дионвил” е придобил петте жилища от една от най-големите руски химически компании „Воскресенские минеральные удобрения” ОАО, която е била първоначалният им собственик. В имотния регистър няма следи от последваща дейност на „Дионвил” у нас, което поставя въпроса дали компанията не е била създадена само за да бъдат препрани съмнителни капитали през покупката на апартаментите, като бъде прикрит истинският собственик както на жилищата, така и на инвестираните в сделките финанси, а и на самата офшорка. След като не успя да го открие в Кипър, тъй като Киру отказа да се срещне с екипа на „Телеграф” на място, вестникът се опита да се свърже с него на посочения в ДАКСИ офис на „Дионвил” в „Месамбрия форт бийч” в Св. Влас, за да му зададе тези въпроси. Екипът ни обаче отново удари на камък.

На официалния им адрес офис няма

"Телеграф" направи опит да открие кипърския адвокат Георгиос Киру или негов представител у нас, за да се опита да изясни всички съмнителни обстоятелства около дейността на фирмата в България и покупката на петте жилища. Отидохме на място във ваканционното селище "Месамбрия Форт Бийч" край Св. Влас, където би трябвало да бъде българският офис на "Дионвил Холдингс Лимитед". Такъв обаче не открихме, а в самия комплекс твърдят, че офиси там няма. В същото време на посоченото в ДАКСИ място - бл. А, вх. 3, ап. 30, според имотния регистър се намира именно един от петте закупени от „Дионвил” апартаменти. Жилището обаче е заключено и без видими признаци за каквато и да било дейност в него. На вратата липсват и каквито и да е рекламни или информационни табели, които да показват, че е офис на фирма. "Нещо сте сгрешили, тук няма никакви фирми. Апартаментите са на частни собственици", убедено пък заяви българин, притежаващ имот в съседния вход. Ударихме на камък и при управителя на ваканционния комплекс - млад мъж, който се представи с името Николай. Той също бе категоричен, че на посочения адрес няма фирма. "Името "Дионвил Холдингс Лимитед" нищо не ми говори. Може и да имат някаква собственост тук, но не мога да ви кажа със сигурност", заяви служителят.

„Форт нокс” изплува и в скандала „Дюнигейт”

Инвеститорът в трите комплекса „Форт нокс” нашумя покрай грандиозните скандали от края на миналата и началото на тази година, разразили се заради аферата „Дюнигейт”. Тогава сайтът „Биволъ” разпространи официални документи от Агенцията по вписванията, от които става ясно, че „Форт нокс” се е сдобила с апетитни земи по морето под пазарната им цена. Земите били извадени от горския фонд, като в схемата е намесена и втора фирма - „Крим 2002”. През ноември 2010 г. министерството на земеделието й продава терен от 8902 кв. на цена 35 лева за квадрат или общо стойността на сделката е 316 666, 67 лв. Близо година по-късно „Крим 2002” препродава същия терен на инвестиционната фирма „Форт нокс”, която строи курортни комплекси по Черноморието, за 900 000 лв. или по около 100 лева за квадрат. Всички в схемата са доволни, тъй като реалната пазарна цена в района е 240 лева за квадрат.  Губеща обаче е държавата, чийто имот се продава под пазарната стойност. От „Биволъ” посочиха също, че в битието си на бизнесмен Росен Плевнелиев е имал договорни отношения с „Форт нокс”, както и че лично той на 29 януари 2010 г. - вече като регионален министър, е направил първа копка на бизнесцентъра на фирмата „Капитал форт” в София. Инвеститор в сградата е “Форт Нокс”, а консултант е “Линднер Иммобилиен Мениджмънт”, оглавявана от Росен Плевнелиев, преди да стане министър. Тогава Плевнелиев панически се опита да отрече каквито и да било връзки с „Форт нокс”, твърдейки, че всичките му взаимоотношения с тях са приключили преди да влезе в политиката. Имотната активност у нас на ръководената от неговото подставено лице Георгиос Киру фирма „Дионвил” обаче разбива на пух и прах твърденията му.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !