Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Патриарх Максим се е срещал с Ванга

отпечатай новината

25.11.2013 15:45 | Видян 2515 пъти

Патриарх Максим се е срещал с Ванга

За дълбоко вярващите православни християни твърдението, че патриарх Максим се е срещал с Ванга, е доста нелепо и навярно смехотворно. Защото някои видни учени богослови отиват дотам, че определят пророчицата като чадо на сатаната. Достатъчно е да разгърнем научното изследване на йеромонах Висарион (Зографски) „Петър Дънов и Ванга, пророци и предтечи на антихриста, част 2, Ванга - портрет на една съвременна магьосница“, за да прочетем редове като: „Често пъти Ванга бива наречена „светица“, „пророчица“ и т.н., но при това не се дават никакви ясни определения за „светец“ или „святост“, какво означава „пророк“. Както виждаме от досега направените анализи, Ванга е била в пряко общение с тъмните сили (а не с бога) и на това основание тя би следвало да бъде считана за магьосница и за вещица, а не за светица... Отново ще повторим, че Ванга е една объркана, но обществено опасна служителка на демоните“, пише в. Преса.

Темата за божи служители, които са се срещали с нея, „съвременната магьосница“, не е нова. Никой обаче не е виждал такъв документ. Среща между патриарха на Българската православна църква и пророчицата Ванга, колкото и невероятно да е, се осъществява  в църквата  „Свето Рождество Богородично“ в Роженския манастир на 15 юни 1984 г. между 18 и 20 часа.
Доказателството лежи в архивите на почетния гражданин на Сандански отец Ангел Столинчев. В тях има страници, в които той подробно е отразил посещението на патриарх Максим и пълния състав на Светия синод на Българската православна църква в град Сандански. Многохиляден народ посреща патриарха и обсажда  църквата „Св. влм. Георги“ в южния град. В чудната тържествена обстановка патриархът го благославя  и му желае светли и честити бъднини. В спомените си Столинчев проследява час по час посещението на светия отец.

На 15 юни той и останалите митрополити посещават Самуиловата крепост, Петрич, Мелник и в 18 часа прекрачват прага на Роженския манастир. В 20,30 часа отново са  в ресторанта на австрийския хотел на Сандански, в който има запазени за тях апартаменти и стаи. (Посочено е дори менюто от гощавката през предната вечер, основно ястие е специалитет на главния готвач с филе от пъстърва). На следващия ден, 16 юни, гостите отпътуват за Благоевград и София.

В специален албум отец Столинчев е залепил няколко десетки снимки, направени от фотограф, чието име не е посочил, отразяващи посещението на светите отци. На втората страница от корицата на албума той е положил собственоръчно трудно разчитащия се надпис: „Ик. Ангел Николов Столинчев. Посещение на Негово светейшество българския патриарх Максим и целият състав на Св. синод в църквата „Св. вм. Георги“ в Сандански, Роженски манастир и гр. Петрич на 14-16.VI.1984 г. Ик. (подпис - б.а.)

Във  втората половина на албума са залепени фотографиите, направени в Роженския манастир, и сред тях е снимката на дядо Максим и леля Ванга. Тя е застанала права пред своя патриарх втренчила в лицето му незрящите си очи, а той й говори нещо с леко загатнатата си типична блага усмивка. (Има и още една снимка  на Ванга с Неврокопския митрополит Пимен, в ляво). Какво са си споделили двамата, дали са останали насаме за няколко минути пред Чудотворната икона на света Богогородица, не е известно. Може би в по-нататъшното проучване на архива ще се открият още подробности.

Случайна ли е тази среща? Едва ли. По време на посещението на патриарх Максим и членовете на Светия синод  в манастира миряни не са допускани. А баба Ванга е там, при това в сърцето му - в черквата, до Чудотворната икона.  Една българска пророчица, която е обявявана и за вещица! Строгият църковен протокол не допуска такива волности и случайности. Ако не е искал да се срещне с нея, какво по-просто от това патриархът ни да не я забележи и да я отмине? А той дори се спира при нея и си бъбрят приятелски.

Според мен главата на Българската православна църква патриарх Максим е имал за нея различно от това на нейните крайни отрицатели мнение. И го е показал пред всички.

Снимка: в. Преса

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !