ЗаПлетени истории: Завръщането на...

Плетените дрехи са хит в световните трендове, хем за...

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Джоан Смолс: Красотата трябва да бъде универсална

отпечатай новината

07.12.2013 09:00 | Видян 1740 пъти

Джоан Смолс: Красотата трябва да бъде универсална

Джоан Смолс е на 25 години и вече може да се похвали, че е първа в много неща. Сайтът Models.com я обяви за модел номер едно в настоящия момент, а освен това тя е и първото тъмнокожо лице на козметичния бранд Estee Lauder. Смолс е и първата дама, която застава на корицата на сп. Elle през 2014 г., тъй като краси януарския му брой.

В медията красавицата коментира една доста сериозна тема, а именно расизма в модния бранш.

„Има хора в индустрията, които подкрепят разнообразието и такива, които не го правят, Не разбирам, красотата е универсална. Тези врати трябва да се отварят", споделя шоколадовият модел.

Въпреки че се радва на огромен успех, Джоан признава, че расистките възгледи и предубежденията в модния свят за нея все още са „предизвикателство". „Хората се крият зад думата естетика. Те казват: „Е, това дизайнерски е естетическо." Но когато видите 18 сезонни колекции една до друга и нито един модел в тях с различен цвят на кожата?", подсказва Смолс.

Джоан не е първата, която обръща внимание на расовата дискриминация в бранша. Нейната тъмнокожа колежка Шанел Иман обясни пред Vogue, че са ѝ отказвали работа заради това, че не е „бяла".

Черната перла Джордан Дън е поредната осмелила се публично да коментира расизма в модния свят. 23-годишното изкушение сподели, че също е била игнорирана от дизайнери заради тъмната си кожа. „Обикновено ми казват, че няма да ме вземат, защото съм „цветнокожа", написа в Twitter Дън през юли тази година.

През септември британската модна икона и дизайнерка Виктория Бекъм бе обвинена от Наоми Кембъл и Иман, че нарочно не наема тъмнокожи модели да представят колекциите ѝ. Г-жа Бекъм попадна два пъти в списък с дизайнери-расисти, сред които са и марките Calvin Klein, Donna Karan, Chanel, Armani, Gucci, Saint Laurent, Roberto Cavalli и Marc by Marc Jacobs.

Въпреки очевадната дискриминационна политика, Смолс, която е родом от Пуерто Рико, пристига в Америка изпълнена с надежда, че ще успее. И ето, че го прави!

Вицепрезидентът на Estee Lauder по никакъв начин не се смущава от цвета на кожата ѝ и сподели пред Elle: "Светът е пълен със супермодели. Но ако има някои от това поколение, който да заслужава тази титла, това е Джоан'.

Снимка: сп. Elle

Източник: Dnes.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !