Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Погват Слабаков за гейовете

отпечатай новината

17.12.2013 15:50 | Видян 1830 пъти

Погват Слабаков за гейовете

Върховният административен съд потвърди отмяната на оправданието на Андрей Слабаков.Известният режисьор отново ще бъде проверяван за подбуждане на обществото към сексуална дискриминация, въпреки че Комисията за защита от дискриминация го оправда веднъж, съобщава България Днес. Магистратите обаче са категорични, че казусът с изказването на Слабаков в национален ефир трябва отново да се разгледа.

Конфликтът между Андрей Слабаков и двамата жалбоподатели Радослав Стоянов и Добромир Добрев се точи вече две години. В телевизионно предаване на 28 април 2011 година режисьорът заявил, че "гейовете са много по-вредни" от цигарите и те (гейовете) разпространяват СПИН масово. Според съда основната цел на Слабаков е била да убеди публиката, че цигарите не са вредни и не трябва да бъдат забранявани със закон. За да докажи своята теза той е използвал пример, в който противопоставя тютюнопушенето на хомосексуализма.

Според жалбоподателите режисьорът е искал да внуши, че хомосексуалността е порок и сама по себе си е вредна за здравето. Сега казусът започва да се разглежда отначало. Андрей Слабаков може да отнесе глоба от 250 до 2000 лева, ако КЗД се произнесе в полза на хетеросексуалните. Ако в период до три месеца науршението продължава, санкцията ще достигне 20 000 лева.

Подобни изказвания от публични личности, могат да бъдат тълкуване като "подбуждане към дискриминация" , твърдят юристи. За такова се счита прякото у умишлено насърчаване, даване на указание, оказване на натиск или склоняване към извършване на дискриминация, когато подбуждащият е в състояние да повлияе на подбуждания.

В своя защита Слабаков отсича, че "Никога не съм казвал нещо обидно срещу хора с различна ориентация"  и допълва, " не ми пъка кой ме съди, дори и не знам. Мога ли да познавам всички педерасти в страната?".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !