Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Честваме световният ден на "Бийтълс"

отпечатай новината

16.01.2014 14:30 | Видян 1775 пъти

Честваме световният ден на

Световният ден на The Beatles ще бъде отбелязан днес от многобройните фенове на групата в Ливърпул, съобщава actualno.com. "Всяка година ние организираме много мероприятия, посветени на прочутата Ливърпулска четворка" - отбелязват от кметството на Ливърпул, родния град на музикантите.

В клуба "Cavern", открит на 16 януари 1957 г., който преди около половин век пръв приема на сцената си блестящия квартет, през целия ден са предвидени музикални прояви. В събота тук ще има концерт на рок групи, които изпълняват известните по цял свят песни на "Бийтълс".

Според Дейв Джоунс, директор и съсобственик на клуба, "наследството на "Бийтълс" се простира много по-надалеч от неподвластната на времето привлекателност на тяхната музика". В "Cavern" групата има 292 изяви от февруари 1961 до август 1963 година.

В Ливърпул днес са предвидени екскурзионни автобусни обиколки, по време на които ще бъдат разглеждани забележителностите, свързани с "Бийтълс". От агенция "ВизитЛивърпул" (VisitLiverpool) припомнят, че празненствата в чест на Ливърпулската четворка ще продължат в града през цялата година. На 7 февруари ще бъде отбелязана 50-ата годишнина от първия концерт на групата в САЩ, на 10 юли - 50 години от приемането на музикантите в кметството.

Традиционната международна седмица на "Бийтълс",която е от 20 до 26 август, ще събере в Ливърпул феновете на състава от всички краища на света. В програмата на богатия на събития фестивал са включени концерти, изложби, екскурзии, аукциони и др.

Групата "Бийтълс", призната за една от най-влиятелните в поп музиката, е сформирана през 1960 г. В състава й влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В периода 1962-1970 г. "Бийтълс" издават 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла.

Продали си над 1,3 милиарда албума. През 2004 година сп. Rolling Stone поставя "Бийтълс" на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена. Членовете на групата спират съвместната си работа през 1970 г. След разпадането на "Бийтълс" всички от състава развиват самостоятелни музикални кариери.

Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г., а Джордж Харисън умира от рак на 29 ноември 2001 г. Пол Маккартни и Ринго Стар и днес продължават да творят - пишат музика и изнасят концерти.
Двамата музиканти ще участват на 26 януари в Лос Анджелис на церемонията по връчване на наградите "Грами".


Източник: БТА

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !