Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Откриват новата камерна зала в театър "Българска армия”

отпечатай новината

14.03.2014 17:30 | Видян 2035 пъти

Откриват новата камерна зала в театър

На 17 март от 19 часа, на петия етаж в театър "Българска армия” тържествено ще се открие новата камерна зала "Миракъл", съобщава inews.bg. Актьорите, режисьорите, драматурзите и сценографите ще радват публиката си в по – камерна и интимна обстановка.

"Ако понятието "Миракъл" е свързано със средновековната култура, то новата театрална сцена "Миракъл", която предстои да бъде открита в Театър "Българска aрмия", носи белезите на съвременен Ренесанс. Ренесанс по-скоро, защото по този проект работиха съвместно архитекти, дизайнери, режисьори, сценографи, художници и скулптори.

Това е израз на един нов тип модерност - зала, която служи за театър и може да се превръща в пространство за кино, дебати, кръгли маси и телевизия.Отваря се голяма почти невидима стена в залата, която приобщава съседни пространства и би могла да пренесе действието на друга сцена или да увеличи обема на салона.

Деликатната архитектурна работа на проф. арх. Бойко Кадинов и неговият екип си постави за цел  да запази спомена за залата, като място където са се срещали и творили големи имена от българския театър, и  да даде очаквания класически прочит за театрална естетика. Появяват се стени покрити с текстове от режисьорските тетрадки на Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев и др.

Като спомен от репетициите в настоящата зала, образи от картини на Рембранд, превръщат с отражението си зрителя в обект на наблюдение и публиката става действащо лице. Картините рисувани директно върху стените, дарени от фондация "А`Аскеер", превръщат едно преходно пространство в картинна галерия с подписите на Андрей Даниел, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Георги Чапкънов, Иван Стратиев, Милко Божков и Михаил Лалов.

Така сцената "Миракъл" на петия етаж на Театър "Българска aрмия" допълва метафората за театъра, като голяма "къща", където по етажите всичко е театър. В приземния етаж - клуб театър "Максим", партер и бел етаж са голямата сцена и зала, и там в мансардата е чудото наречено "Миракъл", коментира проф. д-р. арх. Бойко Кадинов.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !