Стоичков запя с Тони Димитрова и...

Христо Стоичков запя в зала 1 на НДК. На мястото, където...

Зрители питат имало ли е проникване...

Все още цари мълчание след голямата изцепка в последния...

Дават "ИКАР" на Стефан Мавродиев за изключителен принос

отпечатай новината

27.03.2014 12:45 | Видян 1805 пъти

Дават

В Международния ден на театъра - 27 март от Съюза на артистите в България връчват Националните награди „ИКАР”. Тази година Драматичният театър в Пловдив е единственият извън столицата с най-много номинации, пише bgdnes.bg. Въпреки трудностите и проблемите, които съпътстваха сезона и липсата на голяма зала, театралите от града под тепетата се състезават в цели шест категории.

Иван Добчев ще се бори в категорията за режисура със спектакъла, който стана любим не само на пловдивската публика, а пожъна огромни успехи и на сцените из страната - „Възвишение”. Постановката е номинирана и в още една категория - за дебют, в която ще се състезава младият актьор Красимир Василев, познат с ролята си на Асенчо в спектакъла по текст на Милен Русков.

Пиесата „Дисни трилър” на Стайко Мурджев е предложена в три категории – за „Авторска музика” на Петър Дундаков, за „Сценография” на Петьо Митев и за „Майсторско техническо осъществяване”. Великолепният моноспектакъл „Глас”, който скоро получи и Наградата на обществото на независимите театрални критици, е с номинация за Елена Алексиева в категорията „Драматургичен текст”, информира "Дарик".

Директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев заяви: "Хубаво е, когато оценяват труда ти. Много съм щастлив от номинациите, защото те показват, че усилията на хората, които работят в нашия театър са забелязани и това признание е именно за тях. И въпреки трудностите, които ни съпътстваха през изминалата година, доказахме, че театърът ни го има и винаги ще го има, и че е намерил своето достойно място в театралното пространство на България. Честит празник на всички и стискам палци наградите да дойдат при нас", каза Кръстев. Кукленият театър под тепетата също е номиниран за драматургията и режисурата на Веселка Кунчева за моноспектакъла за възрастни „Аз, Сизиф“ , дело на продуцентска къща „Контраст филмс“.

Тази година „ИКАР” ще бъде връчен на Стефан Мавродиев за изключителен творчески принос, което съвпада и с неговия 70 годишен юбилей. А наградата за чест и достойнство, лично избрана от шефа на САБ Христо Мутафчиев, ще получи актьорът Михаил Хаджиилийков.

 

Снимка:  bgdnes.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !