Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Сватята на Силви Вартан плати с живота си на руската мафия

отпечатай новината

23.05.2014 09:00 | Видян 2895 пъти

Сватята на Силви Вартан плати с живота си на руската мафия

Ако питате някой неинформиран подмазвач по душа коя е фамилията Грималди, ще ви отговори, че няма друга династия в Европа и в света, която да е толкова знатна. Защото цели 700 години без прекъсване управлява своето Княжество Монако. Аристократизмът на тези хора обаче всъщност е твърде съмнителен. Първият Грималди не е нито със синя кръв, нито пък е прославен военен герой, който някой е удостоил с честта да бъде „аристократ на меча”, тоест да е получил титла по заслуги. Много пъти прадядото на актуалния принц на Монако Албер е чисто и просто престъпник. Той е пират.

 

Не му мига окото да прогони монасите, които обитавали малката тогавашна република на голямата скала над едни от най-красивите заливи на Средиземно море. А с онези свещенослужители, които не искали да бягат и да напуснат своя дом, жестоко се разправял. За да се направи по-католик от папата, оставил на държавицата името Монако, което в превод от италиански означава „монах”. Но най-безцеремонно го ограбил и се настанил да живее в двореца на хълма. За да се докара, в хрониките Франсоа Грималди – родоначалникът на славната в наши дни княжеска династия, държал да го пишат и него монах, както ще го срещнете в историята, писана, както е известно от мъдростта от победителите. Ала това не му помогнало да избегне проклятието, което избягалите монаси да го прокълнат. Него, поколенията му и онези, които се наемат да им служат.

 

Започваме отзад напред. С последното доказателство за това проклятие, стигнало най-верните слуги и основни отговорници за стичането на парите в хазната на семейство Грималди – фамилията Пастор. А в следващите епизоди ще проследим как принцесите на Монако, не само горката Грейс Кели, чийто тъжен живот разказва премиерният филм, плащат за „греховете на бащите”.

 

Докато целият свят коментираше шума около откриването на 67-ия фестивал в Кан с продукцията „Принцесата на Монако”, мястото, смятано за едно от най-сигурните на света и за едва ли не истински рай, където няма престъпност, освен че няма бедност, бе разтърсено от ужасяващо престъпление. В най-грозните традиции на световната мафия двама въоръжени мъже застреляха наследницата на най-богатата и най-приближената на фамилията Грималди фамилии – семейство Пастор. На 6 май я раниха, а в сряда тя почина от раните си. Жертвата на атентата е баба на 77 години, но също и властна бизнесдама, чиито фирми строят и управляват всичко в Монако. А през последните години източните скали в края на княжеството се обърнаха на Слънчев бряг.

 

Презастрояването е страшно. Архитектурата също. Няма нищо общо нито с приличащата на старо италианско градче махала около двореца на принца, нито с необарока на другия хълм, познат на целия свят с прочутото казино, с „Хотел дьо Пари”, „Кафе дьо Пари”, „Ермитаж”, „Метропол” и „Феърмонт”, до който е най-известният завой в света – запазената марка на състезанието от Формула 1 в Милано. От Ларвото и класическата дискотека „ДжимиЗ” – зоната, където живее Димитър Бербатов, нататък си е истинска бетонна джунгла. А според мълвата в нея е инвестирала руската мафия. Може би заради факта, че официалният език на Монако там човек трудно ще го чуе. На френски почти никой не говори. Но руската и италианска рече – другата най-музикална, но и най-мафиотска, звънят отвсякъде.

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !