Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Легендата на руския рок Борис...

Легендарният музикант Борис Гребеншчиков и неговата...

Негри убиват голямата любов на Данчето

отпечатай новината

15.09.2014 11:41 | Видян 6728 пъти

Негри убиват голямата любов на Данчето

Йорданка Христова, която на майтап си викаше Дана Интернешънъл, защото е изнасяла концерти в 36 държави и пее на двадесетина езика, е най-точният човек за „Соц Брадър”, който стартира по Нова. Първо, тя е една от пионерките на родната естрада. После, снаха е на кандидат-члена на Политбюро Григор Стоичков – човека, построил НДК. Накрая, въпреки старата мълва, че била циганка, всъщност тя има македонски корен и е братовчедка на друга мега легенда от времената на спортния соц – великия футболист Георги Аспарухов – Гунди.

Родена в София, завършила първия випуск на студиото за естрадни изпълнители под ръководството на гениалния Милчо Левиев точно преди половин век, когато прави и дебютния си концерт в зала „България”, и дебютното турне в Румъния, Йорданка Христова свързва съдбата си със „Златния Орфей” от старта му през 1965 г. като конкурс за песни, посветени на българското Черноморие. Във втория, от който статуетката дава името на култовия поп форум, тя вече е звезда.

Взема първата награда под носа на Лили Иванова

А нейният учител Милчо Левиев вече е напуснал журито заради скандала с плагиатската песен, изпълнена от кубратската легенда „Море на младостта”. Гранд при през 1967 г. и още един приз през 1975 г. попълват колекцията на Данчето, която първа от колегите  си има честта да бъде поканена в журито на този и на много други естрадни фестове. Забавен факт е, че вечният и непрестанал да бъде обичан половин век златен хит и хим „Песен моя, обич моя” взема на „Орфея” едва трето място. Но „остава да звучи”. Както пък се пее в друга емблематична песен на Данчето „Изповед”, по-известна с рефрена „Ще продължавам да пея...” Думи, които Лили Иванова взема на подбив. Апропо, в книгата на т.нар. прима Христова е определена като „дебела певица”, има намеци за многото мъже, които минават през живота й. Най-коментиран е кубинският лидер на революцията Фидел, в чиито очи нашето момиче се влюбва.

Кастро е легенда, ала не той е принцът на огнената дама

Обяснихме по каква причина Иванова завижда на Христова от началото на техните кариери, когато софиянката измъква първата награда, която миньончето от Кубрат смята, че заслужава. Е, когато Лили става снаха на Политбюро, и на нея дават гранд при, за да не страда. А после бърза да се разведе с Янчо Таков.
Всъщност двете съперници са най-разделени от нещо друго. След като е взела своите награди и е станала звезда, минала 30, Йорданка решава, че трябва да си роди дечица. От брака й със сина на Григор Стоичков имат син, кръстен на дядото и дъщеря – Ивана, която през пролетта влезе в светските хроники заради връзката си с бившата брадърка Камелия – до неотдавна половинка на певицата Люси Дяковска. Както казва Христова – тя съжалява Лили, че няма деца.
Йорданка обича съпруга си, ала тя не е жена за един мъж. Първата й истинска любов е нейният колега от най-добрия български оркестър в края на 60-те и началото на 70-те – оркестър „София” Чендо. Той става мъж на тв легендата Бригита Чолакова, коетко слага край на връзката му с певицата.
Новият любим на певицата е друг колега – Кристиян Платов. Двамата с китариста обикалят света. Постепенно връзката им се превръща в нейюната най-голяма любов, което никога не е отричала.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !